Što raditi na Krku?

Zlatni otok Krk

Rečenica koja najbolje opisuje ovaj kvarnerski otok je zlatni otok Krk! Osim izvrsne povezanosti s kopnom, otok Krk oduševit će vas svojom bogatom poviješću, kulturnom ponudom, sadržajima za rekreaciju, autohtonim gastronomskim delicijama.

Povijest otoka

Prvi podaci o naseljavanju datiraju još iz vremena ilirskih plemena Japoda i Liburna pa sve preko Grka i Rimljana, ali već krajem 6 st. otok naseljavaju Hrvati. Krajem 12. st. pojavljuju se poznati knezovi Krčki-Frankopani iz čije su loze knezovi bili i hrvatski potkraljevi i banovi. Posljednji od Frankopana bio je Fran Krsto Frankopan.

Turizam se na otoku počeo razvijati početkom 20. st. kao izletnički turizam u Omišlju. Malinska je 1880. bila odredište prvog turističkog parobroda. Ostali gradovi i naselja Krk, Punat, Baška, Vrbnik, Šilo postali su poznati razvojem prijevoza i povezivanja s Italijom i ostalim zemljama Europe. Ostalo je povijest.

Kulturno povijesna baština

Zlatni otok Krk obiluje povijesnim spomenicima od vremena pretpovijesti pa sve do danas, nabrajati ih nećemo jer ih je zaista previše, ali zato ćemo izdvojiti neke koje obvezno morate posjetiti, a ostalo je na vama.

Malinska: Župna crkva Uznesenja Marijina iz 1213. , sa zvonikom iz 16. st. i ostaci ranokršćanske bazilike iz 5.st. i rimskog municipija Fulfinuma u zaljevu Sepen na predjelu Mirine

Krk: Crkvica sv. Dunata iz 12. st., Sakralni kompleks Katedrale Uznesenja Marijina iz 5. st. s crkvom sv. Kvirina koji je zaštitnik grada.

Punat: otočić Košljun u Puntarskoj šumi, župna crkva sv. Trojice.

Vrbnik: knjižnica obitelji Vitezić i župna crkva Uznesenja Marijina

Baška: ranoromanička Crkva sv. Lucije u Jurandvoru gdje se nalazi Bašćanska ploča, najznačajniji spomenik hrvatskog jezika i književnosti.

Tradicija

Otočka tradicija i način života mještana vezan je uz more, poljoprivredu te stočarstvo. Danas postoji sedam administrativnih jedinica na otoku ‑ grad Krk i općine: Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj.
Sedam je varijanti čakavskog narječja hrvatskog jezika. Sedam je načina običaja, plesova i narodnih nošnji. Broj sedam je simbolika otoka Krka. U sedmom stoljeću je naseljen Hrvatima, sedmi je po redu bio posljednji krčki knez Frankopan, a otok se čak sedam puta uspješno obranio od gusara.

Pučko glazbalo „sopile“ prastari je puhački instrument, koji je i danas sastavni dio svih otočkih svečanosti, često vezanih uz crkvene blagdane i svece zaštitnike pojedinih mjesta.
Bogatstvo otočnog folklora svake se godine predstavlja na ljetnom Festivalu krčkog folklora i Smotri sopaca otoka Krka.
Također, poznati su koledarski običaji u karnevalskom razdoblju.

Manifestacija i zabave

Krk je otok koji je teško opisati u nekoliko rečenica, prepun je povijesti, tradicije, zanimljivosti , zabave, dobre hrane, vina, maslinovog ulja. Turistička ponuda je raznolika i osebujna te će svatko, čak i oni s višim kriterijima, naći nešto za sebe. Aktivni odmor, odmor za opuštanje, istraživački odmor, zdravstveni odmor, ponuda je tu! Špilja Biserujka, akvarij, wakeboarding, zipline Edison, plantaža smilja, podvodni park Punat, paintball, biciklizam, nautika, ronjenje, pješačenje, razne manifestacije poput Antičkih večeri, Sensa, Dani smokava, Rokova i ostale. Dok ste na otoku obvezno razmazite svoje nepce tradicionalnim jelima i vrhunskim vinima.