Što raditi u Opatiji?

Opatija – mjesto za odmor duše i tijela

Najpoznatija kao austrougarsko zimovalište, Opatija će vas svojom otmjenošću i bogatom povijesti transportirati u svijet dvorskih balova i carskih vrtova.

Parkovi i šetnice

Opatija je doista raj za ljubitelje dugih šetnji. Za idiličnu šetnju uz more, tu je svakako šetalište Lungomare, poznato i kao šetnica Franje Josipa I. Osim što ćete uživati u svježem morskom zraku, imat ćete priliku istražiti povijest ovoga kraja te posjetiti šarmantna mjesta u okolici Opatije – Volosko, Ičiće, Iku i Lovran. Ako se pak želite okružiti prirodom, isprobajte šumsku šetnicu Carmen Sylve koja će vas dovesti do vidikovca na Stijeni kraljice Elizabete. Jedan od najljepših opatijskih parkova svakako je Park Angiolina u kojem se skriva i prekrasni cvijet kamelije, simbol Opatije.

Znamenitosti

Ništa ne odiše elegancijom kao opatijske ville i hoteli. Jedan od najznamenitijih je Hotel Kvarner, otvoren davne 1884, a tu je i Villa Angiolina koja je naknadno pretvorena u Hrvatski muzej turizma. Od ostalih kulturnih znamenitosti ne smijete propustiti Djevojku s galebom, jedan od simbola grada Opatije, a ako želite saznati više o znamenitim Hrvatima, preporučujemo Hrvatsku ulicu slavnih, na kojoj su postavljene zvijezde brojnim zaslužnim osobama kao što su Nikola Tesla, Dražen Petrović, i Rade Šerbedžija.

Gastronomija

Posjet Opatiji nije zaokružen ako niste doživjeli bogatu gastro ponudu ovog šarmantnog primorskog grada. Poput Jamesa Joycea, započnite dan kavom na terasi hotela Imperial, počastite se ručkom u jednom od ribljih restorana, a za desert tu je neizostavna torta Kamelija koja može poslužiti i kao savršen mediteranski suvenir. Osim torte, u dućanima lokalnih uzgajivača pronaći ćete brojne autohtone delicije kao što su vina, proizvodi od lavande, mesni specijaliteti, pa čak i gastronomski puževi.

Izleti

Od izleta brodom duž opatijske rivijere, do planinarenja po Učkoj, iz Opatije vrlo jednostavno možete posjetiti brojna okolna mjesta. Naš favorit svakako je izlet u Nacionalni park Plitvička jezera, a tu su i skriveni biseri Istre – Hum i Motovun. Za šumsku idilu, tu je Gorski kotar, a ako ste više tip za ekskluzivu i safarije, posjet Brijunima kao stvoren je za vas.