Što raditi u Rijeci?

Rijeka – umjetnost, zabava, industrija, tradicija

Zbog svojeg strateškog položaja, Rijeka je uvijek bila grad koji ne staje, kroz koji prolaze brojni trgovački putevi, u kojemu se isprepliću različiti kulturni utjecaji, u kojoj se razvijaju različite industrije. Upravo zato je ponuda zanimljivosti u Rijeci jedinstvena na ovome području.

Arhitektura i povijest

Ako ste uvijek maštali o putovanju kroz povijest, dovoljno je da provedete nekoliko dana u Rijeci. Prošećite Tarsatičkim principijem i zakoračite na antički rimski forum, kolijevku moderne demokracije. Nakon antike, u trenutku se selite u srednji vijek dok pored Gradskog tornja ulazite u Stari grad na kojemu se i dalje nalaze ostaci srednjovjekovnih trgova, ulica i kuća. Ako se umorite ulica, ali ne i bogate povijesti, predlažemo da prošećete prekrasnim grobljem Kozala, jednim od prvih komunalnih groblja u Europi. Naravno, Rijeku ne čine samo objekti iz daleke prošlosti, tu su i zanimljive građevine iz 20. stoljeća, poput Riječkog i Sušačkog nebodera ili kuća Schittar i Milcenich-Cerniak. Razgled zaokružite posjetom Trsatskom kaštelu i uživajte u panoramskom pogledu na grad.

Izleti i aktivnosti

Iskoristite svoj boravak i posjetite neke od otoka u okolici Rijeke: biciklirajte po Krku, kušajte svjetski poznatu janjetinu na Cresu ili udahnite ljekoviti zrak otoka Lošinja, obogaćen aromatičnim biljem i morskim aerosolima. Kada vam svježi zrak otvori apetit, odvezite se do Grobinšćine gdje se nalazi spomenik kulture, Gašparov mlin, u kojemu se u listopadu održavaju Dani kruha. Na kraju, nemojte otići bez da prošećete Parkom prirode Učka.

Avantura i sport

Rijeka nudi pregršt aktivnosti i sportskih manifestacija. Naučite skakati padobranom, obiđite sve morske šetnice i biciklističke rute, i svakako nemojte propustiti posjetiti automotodrom na Grobniku. A kada se poželite osvježiti u moru, sve što morate napraviti je odabrati jednu od brojnih gradskih plaža (dostupne su i plaže za vaše četveronožne članove obitelji 😉).

Skrivena Rijeka

Krenite na pustolovinu otkrivanja posebnosti i skrivenih kutaka Rijeke. Na Gradskoj tržnici i ribarnici osjetite lokalni puls grada i upijte mirise svježih proizvoda, a zatim se zavucite ispod zemlje u Riječki tunel koji je prokopala talijanska vojska tijekom Drugog svjetskog rata. Tu ne staje vojna povijest Rijeke – istražite bivšu tvornicu torpeda i pripadajuću lansirnu stanicu. Ako se u Rijeci nađete početkom godine, počastite se jedinstvenim doživljajem svjetski poznatog Riječkog karnevala koji, osim povorke maškara, redovito organizira i brojne popratne događaje. Na kraju, pogledajte Rijeku iz druge perspektive, s mora – na riječkom lukobranu, Molo Longu, nalaze se brojni znakovi snažne riječke industrijske tradicije (skladišta, dizalice, strojevi), ali i jedinstven pogled na cijeli grad.