Putovanje vlakom

Datum 11. lipnja 2024.
Podijeli

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim, ako ne i atraktivnijim od ostalih prijevoznih sredstava poput automobila, aviona ili autobusa.
Jedna od najvažnijih prednosti putovanja vlakom jest udobnost. Vlakovi često nude prostrana sjedala s dovoljno mjesta za udobno sjedenje ili čak ležanje tijekom dužih putovanja, a putnici za vrijeme putovanja mogu ustati i protegnuti noge, što ga čini neusporedivo ugodnijim od autobusa ili aviona.
Usko povezano s udobnošću, vlakovi omogućuju nošenje veće količine tereta od npr. aviona ili autobusa, tako da nećete imati većih poteškoća zaputite li se na put s npr. biciklom – u vlaku ima mjesta i za vašeg dvokotačnog ljubimca.
Ekološka održivost također je važna prednost putovanja vlakom. Za razliku od automobila i posebno aviona, koji koriste fosilna goriva i značajno doprinose emisijama stakleničkih plinova, vlakovi često koriste električnu energiju ili druge čiste izvore goriva, što rezultira manjim ekološkim otiskom.
Jedna od značajnih prednosti putovanja vlakom jest i mogućnost uživanja u krajoliku. Iako je put vlakom često dugotrajniji, putnici u vlaku imaju priliku promatrati prekrasne prirodne i urbane pejzaže koje nije moguće vidjeti putujući cestom ili avionom.
Još je jedna prednost pristupačnost. Cijene karata za vlakove često su značajno niže u usporedbi s troškovima letova ili putovanja automobilom, posebno kada se uzmu u obzir takozvani skriveni troškovi kao što su gorivo, cestarine ili parking. To čini putovanje vlakom privlačnim izborom za širok spektar putnika.
Prednosti željezničkog prometa koja se često smetne s uma jest sigurnost. Naime, vlakovi voze po fiksnim tračnicama, što znači da su manje podložni prometnim nesrećama u usporedbi s cestovnim prijevozom. Osim toga, mnogi vlakovi imaju napredne sustave sigurnosti kako bi osigurali putnike i teret tijekom vožnje, zahvaljujući čemu su željezničke nesreće iznimno rijetke.
Međutim, unatoč svim tim prednostima, u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća korištenje željezničkog prometa poprilično opalo, baš kao i količina snijega koji godišnje padne u zemlji, tako da je scenarij popularnog dječjeg romana „Vlak u snijegu“ postao praktički bajka. Pa ipak, sve su češće inicijative za osuvremenjivanje željezničke infrastrukture, povezivanje s europskom željezničkom mrežom i općenito za poticanje vožnje vlakom u Hrvatskoj.
Jedan je od primjera takvih inicijativa nedavno uvedena ruta Slovenskih željeznica koja će kretati iz Italije, točnije iz Trsta, proći kroz Sloveniju, gdje će se zaustaviti na četirima stanicama, da bi na kraju stigla do Hrvatske, konkretno do Šapjana, a potom do Opatije i na koncu do Rijeke. Riječ je o ruti koja je postojala do prije 30 godina, a sada je opet oživljena. Provezete li se cijelom rutom, putovanje bi trebalo trajati samo par sati, a karta košta 8 eura, što ju čini izrazito konkurentnom na tržištu javnoga prijevoza. Ruta bi zasad trebala biti u pogonu samo za ljetnih mjeseci, točnije do 30. rujna 2024., ali ostaje nada da će, bude li se koristila, postati dio svakodnevice tračnica Primorsko-goranske županije.

A uputite li se ovom rutom u Hrvatsku iz Italije ili Slovenije, prenoćite u najboljem smještaju u Opatiji i Rijeci, koji možete naći na stranicama agencije Molo Longo.