Priprema, pozor, skijanje

Datum 11. siječnja 2024.
Podijeli

Početkom zime počinje i sezona skijanja. Ako ste među ljubiteljima tog popularnog zimskog sporta, znate da planiranje skijaškog odmora uključuje pažljivu pripremu kako bi se osiguralo sigurno i ugodno iskustvo na padinama. Od odjeće do opreme, donosimo vam vodič o tome što obavezno ponijeti na skijaški odmor.

Priprema prije puta:
Iako se počesto to zaboravlja, skijanje je fizički zahtjevno. Prije odlaska na skijaški odmor pripremite svoje tijelo kardio vježbama i vježbama snage. Također, ako ste početnik ili dugo niste skijali, razmislite o uzimanju satova skijanja odmah po dolasku u odmaralište kako biste obnovili svoje vještine.

Odjeća:
Odjeća mora biti slojevita. Započnite s termo čarapama i donjim rubljem koje upija vlagu. Potražite materijale poput merino vune ili sintetičkih tkanina koji vas održavaju suhima i toplima. Za srednji sloj odaberite jakne ili prsluke od flisa jer dobro zadržavaju toplinu. Na kraju, skijaška jakna i hlače otporni na vodu i vjetar bitni su za zaštitu od vremenskih nepogoda.
Od dodatne odjeće, tu su neizostavne vodootporne rukavice i skijaška maska (balaklava), koje štite najizloženije dijelove tijela od smrzavanja. Ne zaboravite ni skijaške naočale s UV zaštitom, koje su ključne za vidljivost u različitim vremenskim uvjetima. Na koncu, ponesite dobru kapu za trenutke odmora, ali za skijaške aktivnosti uvijek odaberite kvalitetnu kacigu koja zadovoljava sigurnosne standarde. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, a kaciga, za razliku od kape, štiti vašu glavu u slučaju padova ili sudara i može vam spasiti život.

Skijaška oprema:
Dakako, odlazak na skijanje nemoguć je bez opreme za taj sport. Skije, snowboard, vezovi, pancirke, štapovi, dereze i sl. počesto nisu jeftini, zato je u većini skijaških destinacija moguće unajmiti opremu. Ali ako ste ljubitelj ovog sporta i svake zime uživate u njegovim čarima, razmislite o kupovini svoje opreme. Ne zaboravite da je dosta skijaške odjeće i opreme moguće nabaviti i polovno, što je daleko povoljnija varijanta.
Dakako, prilikom izbora opreme, osim o veličini, treba voditi i računa o svojoj vještini skijanja i vrsti skijanja koje volite prakticirati. Ako ste početnik, prije nabave ili unajmljivanja opreme posavjetujte se sa stručnjakom.

Zdravlje i sigurnost:
Dakako, prije svega treba voditi računa o sigurnosti. Za početak, prije odlaska na odmor ili na skijaški izlet provjerite vremensku prognozu i vodite se njome. Ako postoje upozorenja od većih nevremena, ostanite doma.
Također, gdje god išli, upoznajte se s kartom skijaških staza. Koristite digitalne aplikacije za navigaciju, ali imajte i fizičku kartu uza se za svaki slučaj.
U svakom odlasku na skijanje ponesite sa sobom visokokaloričnu hranu malog volumena poput energetske pločice ili orašastih plodova. Ne zauzimaju puno prostora, a mogu dobro doći za brzo podizanje energije na padinama.
Idete li u više planine i volite skijati izvan uređenih staza, ne zaboravite ponijeti i osnovnu opremu za zaštitu od lavina: far, sondu i lopatu. Bilo bi dobro i da uza se imate i osnovnu opremu za prvu pomoć za manje ozljede.
Za kraj, uložite u putno osiguranje koje pokriva ozljede i hitne slučajeve povezane sa skijanjem poput angažmana gorske službe spašavanja.

Bilo da ste iskusan skijaš ili početnik, pravilna priprema za skijaški odmor nužna je za ugodno iskustvo na bijelim stazama. A uputite li se na skijaški izlet u Hrvatskoj, smještaj potražite u blizini, na stranicama agencije Molo Longo.