Biciklističke ture po Istri – 1. dio

Datum 20. ožujka 2024.
Podijeli

Istra je poznata po svojim zadivljujućim krajolicima, obalnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini. Međutim, ono što mnogi ne znaju jest da ovaj slikoviti poluotok nudi i niz biciklističkih staza koje zadovoljavaju bicikliste svih razina vještina, od ležernih vozača do iskusnih entuzijasta koji traže izazovne rute. Istraživanje Istre biciklom omogućuje vam da uronite u njezin raznolik krajolik, od obale i predivnog mora koji oduzimaju dah, preko brežuljaka i bujnih vinograda, do šarmantnih gradića i drevnih ruševina. Ovom ćemo prilikom izdvojiti dvije staze koje bi valjalo istražiti nađete li se kao zaljubljenik u bicikle u Istri.

1. Staza Parenzana
Staza Parenzana, poznata i kao Put zdravlja i prijateljstva, slijedi put stare uskotračne pruge koja je nekada povezivala gradove Trst u Italiji i Poreč u Hrvatskoj. Ova povijesna staza prolazi kroz prekrasne krajolike, uključujući vinograde, maslinike i guste šume, nudeći biciklistima putovanje kroz ruralni šarm Istre.

Počevši od graničnog prijelaza Plovanije, staza se probija kroz istarski krajolik, prolazeći kroz gradove poput Buja, Grožnjana, Motovuna i Višnjana, prije nego što stigne do svoje krajnje točke u Poreču. Usput se biciklisti mogu diviti panoramskom pogledu na Jadransko more, ali i istraživati srednjovjekovna sela i gradiće na brežuljcima prepuna povijesti i kulture.

Staza Parenzana duga je 80 kilometra i pogodna je i za brdske i za hibridne bicikle. Jednim je kraćim dijelom asfaltirana, ali je većinom riječ o makadamu. Staza je lagana te je pogodna za bicikliste svakog uzrasta i kondicijskog stanja. Podijeljena je u nekoliko faza, omogućujući biciklistima da prilagode svoju rutu na temelju svojih preferencija i razine kondicije. Staza je dobro označena putokazima i nudi razne sadržaje, uključujući smještaj, restorane i trgovine za iznajmljivanje bicikala, što je čini idealnom za višednevne biciklističke avanture.

2. Rt Kamenjak
Za one koji traže obalni krajolik, rt Kamenjak nudi uzbudljivo biciklističko iskustvo. Smješten na južnom vrhu istarskog poluotoka u blizini grada Premanture, rt Kamenjak zaštićeni je prirodni rezervat (obuhvaća zaštićene krajobraze i šume) poznat po svojim netaknutim plažama, kristalno čistom moru te raznolikoj flori i fauni.

Biciklističke staze obilaze (npr. staza Orhideja) i presijecaju rt (npr. staza Medulin – Kamenjak), vodeći bicikliste stjenovitim obalnim stazama, borovom šumom i skrivenim uvalama. Teren mjestimično može biti izazovan, sa strmim nagibima i stjenovitim terenom, ali zapanjujući pogledi i osjećaj avanture čine ga vrijednim truda. A za one kojima je makadam malo pretežak, valja naglasiti da se bicikl može voziti i cestom, što također nudi pogled na predivnu prirodu.

Jedan od vrhunaca biciklizma na rtu Kamenjak je mogućnost otkrivanja osamljenih plaža i mjesta za ronjenje uz obalu. Biciklisti se mogu odmoriti kako bi se okupali u kristalno čistom moru ili jednostavno upijali prirodne ljepote okolice.

Raznoliki krajolici Istre, bogata kulturna baština i uređene biciklističke staze čine je rajem za bicikliste svih razina. Bilo da tražite avanturu uz obalu, ruralne krajolike ili povijesne gradove, Istra nudi neponovljiva biciklističkih iskustva. Bilo da se odlučite za povijesnu stazu Parenzana ili surovu ljepotu rta Kamenjak, svaka ruta nudi svoje jedinstvene čari i izazove koji samo čekaju biti otkriveni. Zato zgrabite bicikl, istražite Istru i krenite na putovanje otkrića kroz ovaj zadivljujući krajolik, a nakon napornog dana bicikliranja odmor potražite u najboljem smještaju u regiji na stranicama Mololongo.