Četiri nezaobilazna grada u unutrašnjosti Istre

Datum 7. studenoga 2023.
Podijeli

Istra, najveći hrvatski poluotok, poznata je po svojoj obali i predivnom, čistom moru, ali i unutrašnjost Istre također nudi nevjerojatne prirodne ljepote i bogatu kulturu. U ovom tekstu predstavljamo samo četiri od mnogih gradića u unutrašnjosti Istre koje trebate posjetiti kako biste u potpunosti doživjeli duh ove regije.

1. Pazin: grad u srcu Istre
Pazin je „glavni grad” središnje Istre i važno kulturno i administrativno središte regije. Najpoznatija je značajka grada Pazinska jama, impozantna prirodna jama koja je, između ostaloga, Julesu Verneu poslužila kao inspiracija za dio romana Mathias Sandorf. Jama je otvorena za posjetitelje i nudi spektakularan pogled u podzemni krški svijet Istre.
Također, u Pazinu se možete diviti Pazinskom kaštelu, impozantnom srednjovjekovnom dvorcu smještenom na stijeni iznad jame. Ovdje se nalazi Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina, koji pružaju uvid u povijest, tradiciju i kulturu Istre. Pazin je također dom brojnim kulturnim događanjima, koncertima i festivalima tijekom cijele godine.

2. Motovun: srednjovjekovni biser na brdu
Motovun je pitoreskni srednjovjekovni gradić akropolskog tipa smješten na brežuljku s kojeg se pruža spektakularan pogled na okolni krajolik, u kojem se svojom ljepotom posebno ističe dolina rijeke Mirne. Grad je okružen zidinama i kamenim kućama koje čine njegov karakterističan izgled.
Tijekom posjeta Motovunu obavezno prošetajte njegovim uskim ulicama i istražite gradski trg, gdje ćete pronaći restorane i trgovine koje nude lokalne proizvode, među kojima se posebno ističu vino, maslinovo ulje i jela s tartufima.
Za kraj istaknimo da je Motovun vjerojatno najpoznatiji po Motovun Film Festivalu, koji je privlačio ljubitelje filma iz cijelog svijeta, međutim u ljeto 2023. doživio je svoje posljednje izdanje u ovom istarskom gradiću.

3. Grožnjan: Grad umjetnika
Grožnjan, poznat i kao grad umjetnika, smješten je na brežuljku s panoramskim pogledom na okolne brežuljke. Ovaj slikoviti gradić dom je brojnim galerijama, ateljeima i umjetničkim događanjima. Tijekom ljeta Grožnjan postaje centar umjetničke kreativnosti s mnogim koncertima, izložbama i radionicama.
Prolazeći kroz ulice Grožnjana, osjetit ćete jedinstvenu atmosferu ovog grada koji privlači umjetnike iz cijelog svijeta. A prilikom posjeta ovom predivnom umjetničkom gradiću ne zaboravite obići i gradske znamenitosti – među ostalim, Gradsku ložu, crkvu Sv. Vida i Gradska vrata.

4. Buzet: Grad tartufa i sporta
Buzet je još jedan prekrasan grad akropolskog tipa smješten u unutrašnjosti Istre. Grad se ponosi svojom bogatom poviješću i kulturom, a ovdje ćemo naglasak staviti na tartufarsku kulturu i sport.
Naime, iako je čitava unutrašnjost Istre poznata po tartufima, u tome se posebno ističe dolina rijeke Mirne, koja teče uz Buzet i koja je dom bijelog i crnog tartufa. Stoga tijekom cijele godine u Buzetu možete kušati jela s tartufima i posjetiti brojne trgovine koje prodaju ove dragocjene gljive i proizvode od njih. Ipak, to se posebno odnosi na jesen, kada je vrhunac tartufarske sezone. Tada se u Buzetu tradicionalno održava festival istarskih tartufa, a ove ga godine možete posjetiti 4. i 5. studenoga.
Osim gastro ponude, istaknimo da je grad okružen prekrasnim krajolicima koji su idealni za planinarenje, biciklizam i paraglajding, a Buzet je i redovni domaćin relija.

Ovo su samo neki od brojnih šarmantnih gradića u unutrašnjosti Istre koji njeguju istarsku tradiciju i kulturu, a koji god posjetite, budite sigurni da ćete ostati opčarani mirisima, okusima, krajolicima, kulturom i poviješću. A u istraživanje Istre uputite se iz najboljeg smještaja u regiji, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.