Crkve Istre i Kvarnera

Datum 1. ožujka 2023.
Podijeli

Istra i Kvarner prepoznatljivi su, među ostalim, i po svojim mnogobrojnim zapanjujućim crkvama, koje su poznate po svojoj arhitekturi, povijesti ili vjerskom značaju. Pobrojiti sve bilo bi gotovo nemoguće, ali ovom prilikom donosimo pregled nekoliko crkava koje mogu biti vaša vrata u sakralnu arhitekturu, umjetnost i povijest Istre i Kvarnera.

 

ISTRA

 

Eufrazijeva bazilika, Poreč

Eufrazijeva bazilika jedna je od najpoznatijih crkava ne samo u Istri, nego u cijeloj Hrvatskoj. Pod zaštitom je UNESCO-a kao svjetska baština i nezaobilazna je točka prilikom razgleda Istre. Sagrađena je u 6. stoljeću i sadrži prekrasne mozaike u ranobizantskom stilu.

 

Bazilika svete Eufemije, Rovinj

Bazilika svete Eufemije nazvana je po kršćanskoj mučenici i zaštitnici grada. Sagrađena je u 18. stoljeću na mjestu ranije crkve i ima zvonik s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu.

 

Crkva sv. Petra i Pavla, Sveti Petar u Šumi

Ovaj je crkveni kompleks, dovršen u 13. stoljeću, prvotno je pripadao benediktincima, a u 15. stoljeću

car Fridrik II. predao ga je pavlinima, koji su crkvu i samostan temeljito obnovili. Crkva je dom brojnih primjeraka kasnobarokne umjetnosti, ali i prekrasnih orgulja iz 1770. godine. Kompleks je i danas u posjedu pavlina te je jedan od triju preostalih pavlinskih samostana u Hrvatskoj.

 

Crkva i samostan svetog Franje, Pula

Crkveni kompleks posvećen svetom Franji Asiškom smješten je na padini pulskog brežuljka. Crkva i samostan sagrađeni su u 14. stoljeću i primjer su gotičke arhitekture. Iz povijesti kompleksa valja izdvojiti da je u svojoj povijesti služio kao vojarna, skladište hrane, dječji vrtić i muzej, a posljednjih je 20 godina ponovo u posjedu franjevaca. U crkvi se čuvaju posmrtni ostaci blaženog Otona, pulskog franjevca iz 13. stoljeća.

 

Crkva sv. Blaža, Vodnjan

Crkva sv. Blaža, izgrađena u 18. stoljeću, posvećena je zaštitniku grada. Krasi je najviši zvonik u Istri (62 m), prekrasna barokna arhitektura i zapanjujuća zbirka slika, skulptura i – relikvija.

 

KVARNER

 

Katedrala sv. Vida, Rijeka

Katedrala sv. Vida, zaštitnika Rijeke, jedna je od najvažnijih crkava na Kvarneru. Riječ je o baroknoj rotondi, kružno građenoj crkvi, koju su za svoje potrebe izgradili isusovci. Katedrala sadrži bogatu izložbu umjetnina i liturgijskih predmeta.

 

Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije, Rab

Smještena u gradu Rabu, ova je katedrala prekrasan primjer romaničke arhitekture. Izvorno je vjerojatno građena u 4. stoljeću kao ranokršćanska crkva, ali je u 12. stoljeću temeljito preuređena u romaničkom stilu. Ima zbirku vrijednih umjetnina i relikvija, među kojima se ističe lubanja sv. Kristofora, kršćanskog mučenika i sveca zaštitnika grada. Katedrala ima i predivan zvonik koji zajedno s još trima zvonicima rapskih crkava daje prepoznatljivu vizuru grada.

 

Crkva i samostan svete Marije Magdalene, Porat

Ovaj crkveni kompleks u Portu na otoku Krku izgradili su franjevci trećoredci u 16. stoljeću. Kompleks se odlikuje središnjim atrijem u kojem se za lijepog vremena, posebice ljeti, održavaju brojne manifestacije. A osim poslovične zbirke umjetnina, zahvaljujući glagoljaškoj baštini franjevaca trećeredaca ovaj kompleks čuva i brojne glagoljske knjige, tiskane i rukopisne.

 

Crkva i samostan sv. Jakova, Opatija

Ovaj je crkveni kompleks bitno odredio ne samo razvoj nego i ime grada. Naime, crkva je izgrađena u 12. stoljeću na mjestu benediktinske opatije (opatija = zajednica/samostan benediktinaca), po čemu je nazvan i grad. Danas se ovdje, osim misa, održavaju i koncerti komorne glazbe.

 

A između razgledavanja sakralne arhitekture, umjetnosti, knjiga i relikvija odmorite se u najboljem smještaju, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.