Dalmatinski specijaliteti

Datum 6. travnja 2022.
Podijeli

O gastronomskom bogatstvu koje nudi naša zemlja već smo pisali. U odlomcima koji slijede posvetit ćemo se kuhinji koja svojim sastojcima spaja čovjeka, prirodu i tradiciju, odnosno, dalmatinskim specijalitetima.

PAŠTICADA
Iako se dalmatinska kuhinja generalno povezuje s plodovima mora, pašticada je jedno tradicionalno dalmatinsko jelo čiji je primarni sastojak govedina. Ona je svakako jedno od najzahtjevnijih jela dalmatinske kuhinje – njegova priprema može potrajati i do tri dana! Sve počinje govedinom koja se barem nekoliko sati marinira u vinu i začinima te potom krčka još par sati. Ipak, ova je delicija svakako vrijedna truda i vremena koje se u nju uloži. Aromatično meso koje se puši uz prilog njoka zagolicalo bi svako nepce.

RIŽOTO SA SIPOM
Ako ste ikada posjetili bilo koji restoran na našoj obali, gotovo ste sigurno zatekli ovo jelo na njihovom jelovniku. Ono je s vremenom postalo osnova ponude svakog restorana koji drži do sebe, a i s razlogom. Njegova osebujna crna boja služi kao dokaz kreativnosti dalmatinske kuhinje. Posluženo uz malo naribanog parmezana i čašu ohlađenog laganog bijelog vina ono pruža zaista jedinstven gastronomski doživljaj.

HOBOTNICA ISPOD PEKE
Ovo je jedan od specijaliteta dalmatinske kuhinje koji svjedoči povezanosti čovjeka i njegove okoline. Priprema ni ovog jela nije šala, makar se može doimati da su sastojci jednostavni. Začini poput maslinovog ulja i bijelog vina koji se koriste pri pripremi okosnica su dalmatinske kuhinje, a ako peka nije nešto što vam je svakodnevno nadohvat ruke, u ovom jelu na sreću također možete uživati u gotovo svakom restoranu.

PAŠKI SIR
Ovaj sir, osim njegovog izvrsnog okusa, odlikuje duga tradicija proizvodnje. Valja istaknuti da je to čak treći proizvod koji potječe s otoka Paga, a koji je zaštićen oznakom izvornosti Europske unije. Poslužen uz domaći med, djevičansko maslinovo ulje ili pak tzv. paške „bubice“ (vrsta pogačica) i čašu kvalitetnog vina, zaista nije teško shvatiti zašto je upravo ova vrsta sira osvojila brojne nagrade za okus na međunarodnim natjecanjima.

DALMATINSKA ROŽATA
I – šećer na kraju! Možda najpoznatiji dalmatinski recept, za ovo se jelo stvarno može reći da je dio dalmatinske gastronomske baštine. Njegova kremasta tekstura podsjeća donekle na puding, a aroma kreme od vanilije savršeno se slaže s nadjevom od karamele. Budući da je tako dugo dijelom tradicije, postoji više varijacija recepta po kojem se ona spravlja, pa tako neki uključuju dodatak limunove korice, a u Dubrovniku se ona priprema uz liker od ruže. Efektna izgledom, a bogata okusom, ova će slastica staviti točku na i svakoj dalmatinskoj gozbi.