DOGAĐANJA NA KRKU U LIPNJU

Datum 11. lipnja 2024.
Podijeli

Većina turista morske destinacije posjećuje u srpnju i kolovozu, ne bi li najtoplije mjesece u godini proveli bućkajući se u moru i sunčajući se na plaži. Posljedično, većina turističkih sadržaja nudi se upravo u ta dva mjeseca godine. Pa ipak, sve više raste svijest za potrebom turističke ponude i u ostatku godine, a posebno u lipnju i rujnu, mjesecima kada su morske destinacije također vrlo posjećene. A posjetite li u lipnju ove godine biser Kvarnera Krk, nećete pogriješiti, jer otok nudi mnoštvo sadržaja.
DANI GRADA KRKA
Dani grada Krka održavaju se od 24. svibnja do 6. lipnja 2024. godine, a održavaju se u čast zaštitnika grada i biskupije sv. Kvirina. Događanja ove godine uključuju konferenciju o baštini, izložbe, koncerte, pričaonice… Valja izdvojiti koncert klapa „Za tebe, otok od zlata“, posvećen preminulom klapskom pjevaču Mladenu Milovčiću, koji će se održati na gradskoj rivi 1. lipnja s početkom u 21 sat. Najmlađe će razveseliti pričaonica bajki hrvatske čarobnice riječi Ivane Brlić Mažuranić. Bajke će u nedjelju 2. lipnja od 10 sati u perivoju kod trga Kamplin pripovijedati Sabina Gvozdić, a u dječjem svijetu ostajemo i navečer, kada će se održati promocija slikovnice krčkih autora „Legenda o šurlicama“. Na sam blagdan sv. Kvirina 4. lipnja održat će se svečana sveta misa, nakon čega će svi prisutni moći poslušati koncert Gradske glazbe Krk. Istog će dana biti otvorena i izložba krčke umjetnice Andree Staničić. A Dane grada Krka svečano će zatvoriti ponovo djeca proslavom Dana Srednje škole 6. lipnja.

FESTIVAL VINA
Festival vina “In Vino Veritas” na Krku treću godinu zaredom slavi vinsku kulturu otoka. Festival se održava 7. i 8. lipnja u gradu Krku. Posjetitelji će imati priliku kušati širok izbor vina lokalnih vinara te uživati u delicijama. Festival također uključuje zabavni program s glazbenim nastupima.

MELODIJE ISTRE I KVARNERA
Putujući festival Melodije Istre i Kvarnera (MIK) održava se u više mjesta, među kojima je ove godine i Punat na otoku Krku. Ovaj posebni festival, koji ove godine slavi svoju jubilarnu 60. obljetnicu, predstavlja nove skladbe koje izvode glazbenici s područja Istre i Kvarnera, a posebno se pazi da pjesme odražavaju jezičnu i umjetničku baštinu i duh ovoga područja, primjerice da su ispjevane na čakavici, u istarskoj ljestvici, da govore osobitostima života u Istri i na Kvarneru i sl. Ove je godine 16 natjecateljskih numera, a Punat će festival ugostiti u ponedjeljak 3. lipnja. Riječ je o jedinstvenoj prilici da se doživi kulturna baština regije, stoga ju nemojte propustiti!

FESTIVAL FOLKLORA
68. po redu Krčki festival folklora održava se u Malinskoj, a okupit će brojne folklorne skupine s cijelog otoka. Festival će trajati dva dana – 8. lipnja predstavit će se stariji folkloraši, a 9. lipnja mlađi. Ovaj je festival najstarija takva manifestacija u Hrvatskoj, a posjetiteljima pruža jedinstvenu priliku za uživanje u tradicionalnim izvedbama i običajima otoka Krka. Cilj festivala nije izabrati najbolju folklornu skupinu, već predstaviti raskoš pokreta, zvukova, riječi i nošnji što ih nudi bodulski folklor.

Dakako, uputite li se na Krk u lipnju, ne zaboravite rezervirati smještaj, a najbolji smještaj na otoku možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.