Duh Rima u Istri – Pola

Datum 4. svibnja 2023.
Podijeli

Stari Rim bio je jedna od najutjecajnijih civilizacija u ljudskoj povijesti. Krenuvši od malog mjesta i grada-države na području današnje Italije, Rim se razvio u carstvo koje je držalo cijeli Mediteran, ali i šire. Tako se u 2./3. stoljeću nove ere, kada je zauzimalo najveći teritorij u svojoj povijesti, Rimsko Carstvo prostiralo od današnje Španjolske do Armenije te od Britanije do Egipta. Zato ne čudi da je Rimsko Carstvo ostavilo svoj trag i na području današnje Hrvatske, i to posebno u Istri i Dalmaciji, koje su najbliže današnjoj Italiji i gradu Rimu. Stari se Rim ondje i dan-danas osjeti, u arhitekturi, umjetnosti, jeziku, kuhinji…

 

Istra pod vlast Rimskog Carstva dolazi u 2. stoljeću prije Krista, kada su Rimljani porazili Histre, tadašnje lokalno stanovništvo, a nedugo potom počinje i snažna romanizacija ovog područja. Rimljani su izgradili brojna naselja, ceste i utvrde diljem regije, ostavljajući trajan pečat na krajoliku. Neki od najznačajnijih rimskih ostataka u Istri nalaze se prije svega u Puli i Poreču, ali i brojnim drugim mjestima diljem Istre, a riječ je o skulpturama, amfiteatrima, slavolucima, hramovima, kazalištima… Sve te strukture i dan-danas stoje kao svjedočanstvo domišljatosti i graditeljske vještine starih Rimljana. Ovom ćemo prilikom izdvojiti graditeljske tragove koje su Rimljani ostavili u Istri, i to konkreno u Puli kao mjestu najznačanijih antičkih nalazišta u Hrvatskoj.

 

U antičko doba današnja Pula bila je rimska kolonija Pola, za koju se smatra da je utemeljena za vladavine Gaja Julija Cezara. U rimsko doba Pula je bila omeđena zidinama s 12 gradskih vrata. Neki od najznačajnijih primjera rimske arhitekture u Puli koji su ostali do danas jesu Arena, Augustov hram i Forum na kojem se nalazi, Slavoluk Sergijevaca (poznat i kao Zlatna vrata), Dvojna vrata, Herkulova vrata, dva rimska kazališta – malo i veliko…

 

Arena je rimski amfiteatar izgrađen u 1. stoljeću nove ere. Jedan je od najočuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu (i šesti po veličini!) te je najveći i najočuvaniji spomenik rimske arhitekture u Hrvatskoj. Arenu prati legenda da ju je car Vespazijan dao izgraditi za svoju ljubavnicu. A baš kao i u antička vremena, Arena se i danas koristi za razna kulturna i zabavna događanja kao što su koncerti i festivali.

 

Ali o važnosti kulturnih događanja u životima Rimljana ne govori samo Arena. Naime, građani Pole od 1. stoljeća nove ere imali su i dva kazališta – manje unutar gradskih zidina i veće izvan grada, koje je moglo primiti do 5000 gledatelja, vjerojatno čitavo stanovništvo grada u to doba. Malo rimsko kazalište nedavno je restaurirano te će se ponovo koristiti za kulturna događanja, a da biste došli do njega, morate proći kroz rimska Dvojna vrata.

 

Središnje mjesto svakodnevnog gradskog života Pole bio je Forum, koji se nalazi u srcu stare gradske jezgre. Nekoć je okupljao tri hrama, a do danas je ostao sasvim očuvan samo Augustov hram. Posvećen je boginji Romi i caru Augustu. Dijelom je očuvan i Dijanin hram, od kojeg je ostao samo zid, koji je kasnije postao jedan od zidova Gradske palače.

 

Pula je samo jedno od mnogih mjesta diljem Istre koja svjedoče o velebnoj rimskoj civilizaciji, a u istraživanje povijesti krenite iz najboljeg smještaja u regiji, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.