Ideje za vikend u gradu

Datum 9. rujna 2021.
Podijeli

Dolazak jeseni nije razlog da prestanemo putovati. ? Veliki gradovi u Hrvatskoj danas nude obilje aktivnosti i sadržaja za različite vrste putnika – samce, parove, obitelji, poslovne ljude. A mi smo se potrudili i saželi njihove glavne atrakcije.

Varaždin

Ovaj grad koji se smjestio na sjeveru Hrvatske prava je poslastica za ljubitelje povijesti i arhitekture. Kao jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova u Europi, Varaždin obiluje dvorcima, crkvama i samostanima građenima u tom periodu. Tu je i međunarodni festival Varaždinske barokne večeri koji se odvija svake jeseni već preko 50 godina.

Međutim, Varaždin nisu samo anđeli i freske, tu je i impresivna modernistička arhitektura, mnoštvo intrigantnih kafića i barova, a vaša nepca bit će vam posebno zahvalna ako se počastite jednim od specijaliteta varaždinske kuhinje poput varaždinskih mlinaca, klipiča (upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosi EU)  te kolača.

Rijeka

Tradicionalno lučki grad, Rijeka je posljednjih godina procvjetala kao prava suvremena oaza koja spaja ono najbolje od primorske lokacije i svega što nudi urbani centar – festivali, predstave, noćni život, kafići, šoping centri, muzeji – ponešto baš za svakoga. Posebno bismo istaknuli automotodrom Grobnik na kojem se redovito održavaju brojne automobilske i motorističke utrke svjetskog ranga.

Kada obiđete sve što nudi Rijeka, to nipošto ne znači da je atrakcijama kraj. Zbog svoje centralne lokacije, Rijeka je idealna za poludnevne i jednodnevne izlete u okolna mjesta (Opatija, Ičići, Lovran), ture po mjestašcima Istre, izlet brodom na jedan od obližnjih otoka (Cres, Krk, Rab), ili pak pustolovinu u Gorskom kotaru.

Zagreb

Glavni grad Hrvatske dugo je vremena bio samo usputna postaja na putu prema moru, ali s vremenom je razvio svoj turistički potencijal i danas nudi brojne sadržaje koji će zadovoljiti i najzahtjevnije putnike. Jedna od nezaobilaznih postaja je Gornji grad – povijesna jezgra Zagreba koja datira još iz srednjeg vijeka. Brojne šetnice, kamene ulice, zelenilo krošnji i ulični događaji neće vas ostaviti ravnodušnima. U Zagrebu se isprepliću različite kulture i tradicije autohtone za druge regije Hrvatske (Dalmacija, Zagorje, Istra, Slavonija, Međimurje, Lika i Gorski kotar), što se odrazilo i na gastronomsku ponudu grada – obilje restorana koji nude najrazličitija jela povest će vas na nezaboravno kulinarsko putovanje.

Preporučujemo da boravak začinite izletom u jedno od okolnih mjesta (Samobor, Marija Bistrica, Zaprešić, Karlovac), šetnjom kroz neko od obližnjih gorja (Medvednica, Samoborsko gorje, Park prirode Žumberak), a djeca će se posebno veseliti posjetu jednom od brojnih seoskih domaćinstava (Kezele, Grešna Gorica, Vuglec Breg…).

Zadar

Smješten u srcu jadranske obale, Zadar je izvrsna destinacija za jednodnevne izlete, ali i za duži boravak. Glavne znamenitosti uključuju Morske orgulje – stepenice duge 70 metara koje proizvode magične zvukove pri doticaju s morem, Pozdrav Suncu s kojeg se pruža nezaboravan pogled na poznati zadarski zalazak sunca, rimski Forum izgrađen na početku naše ere, ovalnu crkvu sv. Donata, glavnu ulicu Kalelargu te sustav utvrda i zidina koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Ako ste u Zadar došli sa svojom boljom polovicom, počastite se vožnjom brodom s lokalnim Barkajolima ili pak posjetite romantične slapove Krke.