Kada na odmor u 2024.?

Datum 11. siječnja 2024.
Podijeli

Planiranje godišnjeg odmora rijetko je kome lak zadatak. U njemu treba razmotriti mogućnosti koje imamo na radnome mjestu te ih iskoordinirati s obiteljskim potrebama i željama. Kada tome dodamo i ograničenje financijskih mogućnosti, cijela stvar može postati dodatno zamršena. No valja imati na umu da je ipak riječ o slatkim brigama – planiramo odmor i neopterećeno vrijeme s ljudima koje volimo. A prvi je korak u tom planiranju pogled na kalendar.

Prije svega u obzir treba uzeti državne praznike. Razmatranje tih datuma pomaže nam u maksimiziranju slobodnih dana i stvaranju idealnog vremena za opuštanje i istraživanje prekrasnih destinacija diljem Lijepe Naše. Nažalost, 2024. godina nije građane Republike Hrvatske pretjerano razveselila u tom pogledu: naime, čak tri praznika padaju na vikend, i to još u prijestupnoj godini. Doduše, jedan je od njih Uskrs, njemu opraštamo, ali za Sveta tri kralja (6. siječnja) i Dan antifašističke borbe (22. lipnja) teško je imati razumijevanja. Isto tako, dva praznika ove godine nemilice padaju na isti dan (Dan državnosti i Tijelovo – 30. svibnja). Ipak, riječ je o četvrtku, što ga čini idealnim za povezivanje s nadolazećim vikendom, a ista se prilika javlja i za Veliku Gospu (15. kolovoza) i Sv. Stjepana (26. prosinca). Praznik rada (1. maja) pak pada na srijedu, što će rijetko tko povezivati s vikendom, ali ni to nije nemoguće. Međutim, nemaju svi na svojim radnim mjestima mogućnost povezivanja utorka ili četvrtka s vikendom, ali takve mogu razveseliti praznici koji padaju u petak ili ponedjeljak, čineći tako trodnevni vikend: Nova godina (1. siječnja), Uskrsni ponedjeljak (1. travnja), Dan pobjede (5. kolovoza), Svi sveti (1. studenoga) i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata (18. studenoga). Ti su produljeni vikendi jedinstvena prilika za bijeg od svakodnevnog stresa i odlazak u neku drugu sredinu, na more, u prirodu, u drugi grad…

A osim državnih prazika, važni su i školski praznici, koji su posebno bitni obiteljima s djecom školarcima. Školski su praznici u ovoj godini sljedeći: od 1. do 7. siječnja, od 17. do 25. veljače, od 28. ožujka do 7. travnja te od 22. lipnja do, vjerojatno, 1. rujna. Kažemo vjerojatno jer je kalendar za sljedeću školsku godinu još uvijek nepoznat, a za očekivati je da će on donijeti i kratke praznike oko 1. studenoga kao i prijašnjih godina te zimske praznike od 21. prosinca. Poznato je da u vrijeme školskih praznika mnogi roditelji s djecom odlaze na odmor, poglavito kod članova obitelji koji žive izvan mjesta njihova stanovanja.

Svi navedeni datumi s razlogom su izrazito traženi termini godišnjeg odmora na radnim mjestima diljem Hrvatske. Ipak, to znači i da rezultiraju masovnim privremenim migracijama unutar države, i to najčešće iz unutrašnjosti na more, a time i većim gužvama na autocestama i turističkim odredištima. Odlučite li se na putovanje u nekom od tih udarnih termina, oboružajte se strpljenjem prilikom putovanja do odredišta ili, još bolje, ako možete, krenite na odmor dan prije ostalih.
No ako spadate među ljubitelje mira i tišine, savjetujemo da se na sve spomenute datume držite dalje od popularnih turističkih odredišta, a more izbjegavajte između 15. srpnja i 15. kolovoza, odnosno u vrhuncu turističke sezone.

A kad god otišli na odmor, za vas je uvijek spreman najbolji smještaj na Jadranu u ponudi agencije Molo Longo.