Kako provesti aktivni odmor?

Datum 14. studenoga 2022.
Podijeli

Kad razmišljaju o pravom odmoru i punjenju baterija, mnogi ljudi najprije zamisle sunčane plaže i bistro more. Izležavanje na plaži uz dobru knjigu uistinu zvuči vrlo privlačno, ali ponekad nam u životu za pravo opuštanje ipak treba i malo uzbuđenja. U nastavku vam donosimo top 5 oblika aktivnog odmora koje možete iskusiti u Hrvatskoj.

Planinarenje

Planinarenje je vrlo popularan oblik odmora, a tome pridonosi više faktora. Kao prvo, cijena. Kako biste planinarili najčešće ne morate kupovati nikakve ulaznice. Osim toga, ovisno o zahtjevnosti staze i o tome koliko ste „ozbiljan“ planinar, potrebno vam je vrlo malo opreme. Dobre tenisice ili gojzerice te boca vode sva su oprema koja je potrebna rekreativcima. Kao drugo, u moru brojnih planinarskih staza lako je pronaći neku koja nam odgovara, neovisno o tome jesmo li rekreativci koji žele laganu šetnju, ili smo pravi stručnjaci za planine koji traže nove izazove. I naposlijetku, ono što ljude najviše privlači planinarenju jest odmor u prirodi. Uživanje u prirodnim ljepotama i svježem zraku uistinu će vam napuniti baterije.

Biciklizam

Želite uživati u prirodi i svježem zraku, ali ne želite pješačiti? Onda vam svakako preporučujemo biciklizam. Široku i razgranatu mrežu biciklističkih staza pronaći ćete u Istri koja već godinama slovi za izvrsnu biciklističku destinaciju. Ako niste iskusan biciklist, dobra je vijest da biciklističke staze možete pretraživati po stupnju zahtjevnosti i na taj način pronaći nešto za sebe. Na našem blogu već je bilo riječi o najboljim biciklističkim stazama u Istri, tako da o našim favoritima možete pročitati ovdje.

Speleologija

Ako ste u djetinjstvu maštali o čudesnim podzemnim svjetovima i žarko se željeli uputiti na Put u središte Zemlje, imate priliku barem djelomično ostvariti taj san. Posjetite neku od brojnih špilja u Hrvatskoj i osjetite uzbudljivu atmosferu ovog mračnog i fascinantnog svijeta. Pazinska jama, špilja Lokvarka u Gorskom kotaru ili Zmajeva špilja na otoku Braču sigurno će vam pružiti nezaboravnu avanturu.

Adrenalinski parkovi

Pravo uzbuđenje i dinamiku u vaš odmor unijet će adrenalinski parkovi diljem Hrvatske. Upravo tamo možete osjetiti nalet adrenalina koji će vam dati osjećaj energije i života. Adrenalinski parkovi nude razne aktivnosti poput ziplinea, paintballa, raznih vrsta poligona, vožnje kajaka i sličnih uzbudljivih aktivnosti. Ono što je svim takvim parkovima zajedničko je prirodno okruženje koje dodatno uljepšava sve pustolovine koje tamo možete doživjeti.

Zračni sportovi

Za one najodvažnije pravi su izbor za aktivni odmor zračni sportovi. Osvojite nebeska prostranstva i iskusite svijet iz ptičje perspektive! Čari letenja možete iskusiti u svako doba godine u mnogim dijelovima Hrvatske, uključujući i Kvarner i okolicu Rijeke. Zračni sportovi uključuju let balonom, zmajarenje, skok padobranom, wingsuit, pa i panoramske letove. Na obroncima Učke možete se okušati u paraglidingu. Ako ste željni prave avanture, obavezno se odvažite na neki od ovih sportova!

Nadamo se da vam je ovaj popis probudio maštu! Ako želite saznati više ovoj temi, svakako posjetite ovu stranicu o aktivnom odmoru, a za najbolji smještaj pretražite stranice Molo Longo Accommodation i Molo Longo Villas.