Manji povijesni gradovi na istarskoj obali

Datum 4. listopada 2023.
Podijeli

Istra, najveći hrvatski poluotok, omeđena je Italijom na zapadu, Slovenijom na sjeveru i ostatkom Hrvatske na istoku i jugu. Takav tranzitni položaj učinio ju je raskrižjem za različite civilizacije kroz povijest, što je dovelo do bogate kulturne baštine, koja je i danas vidljiva u ovoj regiji, a posebno u njezinim gradovima.
Istarske gradove karakteriziraju dobro očuvane povijesne jezgre koje stanovnicima i posjetiteljima pružaju uvid u tisućljetnu povijest ove regije. U ovom ćemo tekstu predstaviti manje gradove na istarskoj obali, koji, osim bogatom poviješću, turiste privlače i svojim kristalno čistim morem.

Poreč
Jedan je od najznamenitijih manjih gradova u Istri Poreč, poznat po dobro očuvanoj rimskoj arhitekturi, posebice Eufrazijevoj bazilici. Uvrštena na popis UNESCO-ove svjetske baštine, Eufrazijeva bazilika vrhunski je primjer ranokršćanske umjetnosti i arhitekture, a datira iz 6. stoljeća. Bazilika sadrži zapanjujuće mozaike koji prikazuju vjerske scene i smatraju se jednima od najvrjednijih na svijetu.
Povijesna gradska jezgra Poreča govori o povijesti grada dugoj više od dva tisućljeća. Labirint je to uskih uličica i šarmantnih trgova, savršenih za ležerne šetnje.

Rovinj
Rovinj je još jedan dragulj Istre, često opisivan kao jedan od najromantičnijih gradova na jadranskoj obali, a ujedno je i jedna od najčešćih istarskih razglednica. Ovaj grad karakteriziraju šarene zgrade, uske ulice i zadivljujući zvonik s kojeg se pruža panoramski pogled na okolicu.
Srce je Rovinja Stari grad koji se smjestio na malom poluotoku. Ovdje možete istraživati stare, uske, popločane ulice, načičkane višestoljetnim kućama svih boja. Rovinj je poznat i po crkvi svete Eufemije, koja sa svojim zvonikom dominira panoramom grada. U crkvi se nalaze relikvije svete Eufemije i važno je vjersko mjesto, a oko crkve se nalazi i jedini prostraniji otvoreni prostor na poluotoku, pun mediteranskog raslinja, što svjedoči o važnosti crkve tijekom povijesti ovoga grada.

Novigrad
Novigrad je šarmantan obalni gradić u Istri koji se može pohvaliti bogatom poviješću i slikovitom lukom. Nekada je to bila užurbana trgovačka luka, zbog čega je često, kao i ostatak regije, bio meta raznih osvajača.
A baš kao i kod drugih istarskih gradova, i novigradska jezgru govori o njegovoj bogatoj povijesti, sačuvanoj prije svega u arhitekturi. Cijela je jezgra nekoć bila opasana zidinama, koje i dan-danas postoje, iako samo u ostacima, a unutar zidina mogu se pronaći i brojne druge povijesne građevine.
Jedna je od znamenitosti Novigrada i Lapidarium, muzej koji čuva dragocjenu zbirku kamenih spomenika nastalih u razdoblju od 1. do 18. stoljeća.

Umag
Iako je u novije doba najpoznatiji po svojoj marini i, još više, teniskom turniru, Umag ima i bogatu povijest vidljivu na svakom koraku gradom koji napravite.
Povijesno središte grada ima uske krivudave ulice i slikovite trgove, a opasano je ostacima zidina koje sežu u 10. stoljeće. Unutar zidina mogu se pronaći tragovi rimskog i mletačkog utjecaja na arhitekturu, koja pak datira od srednjovjekovne, preko renesansne i barokne pa sve do danas.
Od povijesnih građevina valja istaknuti crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i svetog Peregrina, smještenu na glavnom gradskom trgu, koja sa svojim zvonikom dominira cetrom stare jezgre. Tu je i crkva sv. Roka, crkvica s oslikanim svodom koja datira s početka 16. stoljeća, a sagrađena je u nadi da će sv. Roko obraniti grad od kuge.

Ovo su samo neki od manjih gradova smještenih na istarskoj obali koji svojim znamenitostima posjetiteljima daju jedinstven uvid u povijest ovog dijela Europe – kamo god se zaputili, istarska obala neće iznevjeriti obožavatelje povijesti. A predah od istraživanja potražite na stranicama agencije Molo Longo.