Muzeji u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Datum 28. srpnja 2022.
Podijeli

Hrvatska je u svijetu već prepoznata kao mjesto bogato kako prirodnim ljepotama tako i kulturnom baštinom, a ta se kulturna baština čuva upravo u brojnim muzejima diljem Hrvatske. Muzejska se kultura u Hrvatskoj njeguje već dugi niz godina, i gotovo svako mjesto ima neki oblik muzejskog postava. U nastavku navodimo nekoliko muzeja u Hrvatskoj koje svakako vrijedi posjetiti kako biste se upoznali s bogatom kulturnom baštinom, ali i zanimljivim znanstvenim otkrićima.
Muzej vučedolske kulture
Smješten u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Vučedol u okolici Vukovara, ovaj muzej predstavlja nezaobilaznu postaju za sve one koje zanima rana ljudska povijest. Posvećen je očuvanju, istraživanju i predstavljanju vučedolske kulture, koja se, nakon nastanka na području međuriječja Dunava, Save i Drave, proširila na šire europsko područje. Osim u zanimljivom stalnom postavu koji uključuje artefakte pronađene na lokalitetu te rekonstrukcije pomoću kojih se prikazuje način života ranih Indoeuropljana iz doba eneolitika (trećeg tisućljeća prije Krista), posjetitelji mogu uživati u prekrasnoj prirodi oko muzeja, ali i u inovativnoj muzejskoj arhitekturi koja omogućuje pristupačnost svim osobama.
Dvor Trakošćan
Dvor Trakošćan, smješten u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kulturno je dobro koje se sastoji od dvorca, perivoja i park-šume s jezerom. Najstariji dijelovi dvorca potječu iz 13. stoljeća, a svoj današnji izgled dvorac je dobio u 19. stoljeću kad se ruševna utvrda oblikuje u stambeni dvorac. U dvorcu se čuvaju predmeti koji datiraju iz širokog perioda od 15. do 19. stoljeća, a prostorije muzeja oblikovane su kao originalne interijerne cjeline. Posjetitelji mogu vidjeti kako reprezentativne tako i privatne prostore dvorca te staru tamnicu i pomoćne prostorije. Osim u bogatim povijesnim interijerima, posjetitelji mogu uživati u šetnji uređenom park-šumom koja je važno naslijeđe perivojne arhitekture, a sve to samo sat vremena vožnje automobilom od centra Zagreba.
Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“
Nešto drugačiji od klasičnog muzeja, centar za posjetitelje „Velike zvjeri“ posvećen je trima veličanstvenim životinjama koje obitavaju na prostoru Gorskog kotara: medvjedu, risu i vuku. Osim što upoznaje svoje posjetitelje s velikim zvjerima Gorskog kotara, cilj je ovoga centra raditi na očuvanju krhke ravnoteže u predivnom ekosustavu ovog šumovitog i slabo naseljenog planinskog područja. Ako se zaželite divljine i svježeg zraka, svakako se zaputite u Staru Sušicu u Gorskom kotaru.
Muzej antičkog stakla
U ovom muzeju smještenom u Zadru čuva se preko 5000 arheoloških artefakata antičkih staklenih predmeta, od kojih je 1500 dio stalnog postava. Ono što muzej čini posebnim jesu demonstracije puhanja stakla i drugih staklarskih tehnika na kojima posjetitelji mogu vidjeti kako nastaju ovi prekrasni predmeti. Osim toga, muzej ima vrlo bogatu suvenirnicu u kojoj možete kupiti proizvode muzejske staklarske radionice koji uključuju replike muzejskih izložaka, ali i originalne kreacije majstora-staklara.
U ovom kratkom pregledu naveli smo nekoliko nama dragih muzeja, ali stvarna je ponuda daleko veća. Od interaktivnih muzeja kao što je Muzej osamdesetih u Zagrebu, preko etnoloških i zanatskih muzeja poput Muzeja uja na Braču, sve do umjetničkih galerija poput Muzeja suvremene umjetnosti Istre, među muzejima u Hrvatskoj svatko može pronaći nešto za sebe.