NACIONALNI PARKOVI HRVATSKE

Datum 15. svibnja 2024.
Podijeli

Iako poprilično male površine, Hrvatska se može pohvaliti s čak osam nacionalnih parkova, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom i prirodnim čudima. Riječ je o područjima s najvećim stupnjem zaštite s ciljem očuvanja ove iznimne prirodne baštine. Hrvatski nacionalni parkovi pokrivaju raznolik raspon krajolika, od kaskadnih vodopada i netaknutih rijeka do gustih šuma i planina, a svi se nalaze u krškom predjelu države. U ovom tekstu donosimo pregled osnovnih informacija o svakom od hrvatskih nacionalnih parkova.

1. NP Plitvička jezera
Plitvička jezera prvi su nacionalni park u Hrvatskoj, ujedno i najpoznatiji i najposjećeniji od svih. Riječ je o nizu od 16 jezera, koja se kaskadno ulijevaju jedno u drugo kroz niz vodopada, okružena bujnim zelenilom. Park je dio svjetske baštine UNESCO-a i posebno je popularan zbog zapanjujuće tirkizne boje vode i jedinstvene krške topografije.

2. NP Krka
Ovaj nacionalni park dobio je ime po rijeci Krki koja kroz njega protječe tvoreći niz spektakularnih slapova, od kojih je najpoznatiji Skradinski buk. U parku se nalazi i nekoliko povijesnih znamenitosti, uključujući slikoviti samostan Visovac, smješten na malom otočiću usred rijeke Krke.

3. NP Brijuni
Ovo se otočje smjestilo zapadno od istarske obale, a osim po svojim prirodnim ljepotama, Brijuni su poznati i po bogatoj kulturnoj baštini. Nacionalni park može se pohvaliti safari-parkom bogatim egzotičnim životinjama, a u parku se nalaze i iznimna arheološka nalazišta, primjerice otisci stopala dinosaura i ruševine koje datiraju iz rimskog i bizantskog doba. Također, Brijuni su u 20. stoljeću bili politički bitno mjesto, a to se nasljeđe također čuva u muzejima i arhitekturi parka.

4. NP Paklenica
Nacionalni park Paklenica, smješten u planinskom lancu Velebita, raj je za ljubitelje prirode i planinare. Karakteriziraju ga dramatični krški krajolici, duboki klanci i surove litice. Park nudi brojne pješačke staze različitih stupnjeva težine, uključujući i one koje vode do impresivnog Anića kuka, stijene vrlo popularne među penjačima.

5. NP Risnjak
Smješten u Gorskom kotaru, ovaj je nacionalni park dobio ime po planini Risnjak, svom najvišem vrhu. Obuhvaća guste šume, livade i krške formacije, a dom je raznim vrstama divljih životinja, uključujući mrke medvjede, risove i jelene. Park nudi brojne pješačke staze, omogućujući posjetiteljima da istraže njegovo prirodno bogatstvo i uživaju u panoramskim pogledima s vrhova.

6. NP Sjeverni Velebit
Ovaj dio planinskog masiva Velebita karakteriziraju razvedeni krški tereni, duboki kanjoni i raznoliki ekosustavi. Park je utočište brojnim endemskim biljnim i životinjskim vrstama i savršena je destinacija za ljubitelje prirode i boravka na otvorenom.

7. NP Kornati
Riječ je o arhipelagu u Jadranskom moru koji se sastoji od 89 otoka, otočića i hridi, pri čemu kopno čini tek četvrtinu površine nacionalnog parka. Kornati su popularno odredište za jedrenje i ronjenje, omogućujući posjetiteljima da istraže netaknuti morski okoliš.

8. NP Mljet
Ovaj najjužniji hrvatski nacionalni park proteže se na oko trećine površine otoka Mljeta, a obuhvaća prirodne i kulturne znamenitosti. Najpoznatije su obilježje parka Veliko jezero i Malo jezero, oba okružena gustom šumom i povezana uskim kanalom. Posjetitelji mogu na kajacima istraživati jezera ili čamcem otići do otočića Svete Marije, gdje se nalazi drevni benediktinski samostan.