Pet autohtonih hrvatskih slastica koje morate probati

Datum 4. listopada 2022.
Podijeli

U prethodnim blogovima predstavili smo vam neke delikatese koje su dio hrvatske gastro-enološke ponude, uključujući i pet najboljih hrvatskih vina te pet dalmatinskih specijaliteta koje morate probati. U sljedećih nekoliko odlomaka želimo vam opisati nekoliko hrvatskih slastica koje će vam zasigurno zasladiti dan.

Rapska torta

Ova tradicionalna slastica neizostavan je dio svakog blagdanskog stola i svake važne proslave na otoku Rabu. Tradicionalna receptura dugo je bila zavijena velom tajne, a usprkos tome što možete pronaći brojne recepte koje možete pripremiti i sami, mnogi tvrde da pravi okus rapske torte možete osjetiti samo na otoku Rabu. Ova slastica sastoji se od bogatog nadjeva od badema umotanog u tanko tijesto koje pod vještim rukama rapskih slastičarki poprima delikatan, gotovo čipkast oblik. Ljepotu kolača nadmašuje samo njegov predivan okus.

Blatska lumblija

I blatska lumblija važan je tradicionalni kolač i dio kulturnog naslijeđa otoka Korčule. Tradicionalno se ovaj kolač pripravljao samo za blagdan Svih svetih u sjećanje na voljene osobe koje više nisu na ovom svijetu. Danas je lumblija važan dio gastronomske ponude otoka Korčule, a omiljen je i među turistima. Pripravlja se od sastojaka koji su u prošlosti bili vrlo dragocjeni: oraha, badema i grožđica te muškatnog oraščića, cimeta i klinčića. Glavni je sastojak lumblije ipak varenik, odnosno kuhani mošt. Kolač se peče u obliku kruščića, a svoju mekoću i divan okus čuva do čak mjesec dana.

Međimurska gibanica

Gibanica je još jedan raskošan i bogat tradicionalni kolač, ovoga puta sa sjevera Hrvatske. Tradicionalno se priprema za blagdanski stol i važne svečanosti, a danas se nalazi i u ponudi mnogih restorana u kontinentalnoj Hrvatskoj. Priprema se od vučenog tijesta i ima čak četiri vrste nadjeva: od jabuka i cimeta, maka i grožđica, slatkog sira te od oraha na mlijeku. Bogati i raskošni okusi ovoga kolača predivno se slažu i svakako nam je jasno zašto se u prošlosti pripremao za obilježavanje svečanih trenutaka.

Korčulanske spomilje

Ova tradicionalna slastica s otoka Korčule pripravlja se od jednostavnih sastojaka, ali njihova kombinacija ostavlja bez daha i, kao što i samo ime ovih keksića govori, nikad se ne zaboravlja. Kekse od bjelanjaka i limunovog soka nadopunjuje po jedan cijeli badem, a njihov profinjen okus proslavio je slastičarku koja je iz zaborava vratila ovaj drevni recept otoka Korčule. Predlažemo vam da probate spomilje i otkrijete zašto je ova slastica dobila mnogobrojne nagrade.

Zagorska zlevanka

Ovaj jednostavan tradicionalni kolač priprema se od sastojaka koji su se uvijek mogli naći u svakom zagorskom kućanstvu: kukurznog brašna, jaja, mlijeka, sira i kiselog vrhnja. Kao što sam naziv govori, kolač se i priprema jednostavno. Svi se sastojci pomiješaju u jednoj zdjeli, a zatim se izlijevaju u pleh za pečenje. Svako kućanstvo ima svoj recept za ovu zasitnu slasticu, a često su domaćice baznom receptu dodavale i druge sastojke koji bi im se našli pri ruci kako bi dodatno upotpunile okus ili malo “za promjenu”.