Pet najboljih hrvatskih vina

Datum 10. svibnja 2022.
Podijeli

Osim što je poznata po svojoj obali i prirodnim ljepotama, Hrvatska je u svijetu poznata i u gastronomskom smislu. Hrvatska vina posebno su cijenjena diljem svijeta, a na ovim prostorima, vino se proizvodi još od antičkih vremena. Trenutno u Hrvatskoj postoji više od 800 vinarija, a godišnja proizvodnja iznosi oko 50.000 tona, što Hrvatsku stavlja na 30. mjesto po proizvodnji vina u svijetu. Kako bismo vam dali mali presjek nekih od najpoznatijih i najboljih hrvatskih sorti vina, izdvojili smo pet najboljih i najpoznatijih hrvatskih sorti vina.

Malvazija
Svoju listu započinjemo s najpoznatijom autohtonom istarskom sortom vina. Malvazija je suho bijelo vino koje se pravi od bijelog grožđa uzgojenog na području Istre. Njen jedinstveni okus odlikuje se aromama cvijeća i voća, a može imati i tragove bijelog papra i suhe trave. Ima visok postotak alkohola tako da je malvazija srednje jako do jako vino. Postoji i više vrsta, od onih slabije kvalitete za bržu potrošnju te onih koja se piju tek dvije godine nakon berbe i imaju duži rok trajanja.

Graševina
Graševina je bijelo vino karakteristično za kontinentalnu Hrvatsku, točnije za područje Slavonije i Podunavlja. Osim u Hrvatskoj, ova sorta grožđa uzgaja se i u drugim zemljama središnje i istočne Europe te u drugim dijelovima Hrvatske, sve do samog juga. Od nje se izrađuju i razne druge vrste vina. Najbolje odgovara uz tjesteninu, sireve te razna riblja i mesna jela.

Plavac mali
Plavac mali, ili samo plavac, još je jedna autohtona hrvatska sorta. Uzgaja se u srednjoj i južnoj Dalmaciji, pogotovo na području poluotoka Pelješca te otoka Hvara i Brača. Jako je otporan na bolesti te može rasti na izazovnim terenima. Od ove sorte izrađuje se jako crno vino s visokim postotkom alkohola. Bogatog je okusa, a obično ga odlikuju arome trešnje s notama začina i paprike.

Pošip
Vrhunska kvaliteta i vrijednost sinonim je za ovu vrstu bijelog vina. Prvo je vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, a najviše se uzgaja na području otoka Korčule te na Lastovu i Mljetu. Obično ima jake arome sušenih marelica i smokvi, povišenu kiselost te postotak od oko 12 do 14 posto alkohola. Poslužuje se uz ribu, školjke i bijelo meso. Zlatnožute je boje te je odličan izbor za vino za čuvanje i odležavanje. Još 1967. godine ovo je vino postalo prvo hrvatsko vino sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, i to ono koje se proizvodi u mjestu Čare na Korčuli.

Dingač
Još jedna vrsta vina koja potječe s otoka Pelješca, dingač je crno vino koje se proizvodi od sorte plavac mali. Ima tamnocrvenu ili ljubičastu boju i gorak okus. Svoju boju duguje visokom udjelu željeza u svojem sastavu, a najbolje je za posluživanje uz jela s crvenim mesom i sirom. Ovo je vino zaštićeno kao vino vrhunske kvalitete.