Pet omiljenih pića u Hrvatskoj

Datum 28. srpnja 2022.
Podijeli

Činjenica da je Hrvatska gotovo nepresušan izvor gastronomskih delicija i više je nego dobro poznata. Dapače, upravo je to, uz prirodne ljepote i srdačan karakter ljudi, jedan od bisera koji iz godine u godinu privlači nebrojeno mnogo stranih posjetitelja u naše krajeve. Hrvatska vina predstavljaju ozbiljnu konkurenciju vinima iz cijelog svijeta na raznim izložbama i sajmovima, a osim vina, ova zemlja nudi stvarno raznoliku paletu pića. U nastavku donosimo pregled pet pića koja su dobro poznata i omiljena u raznim krajevima Hrvatske, a koja se možda ne mogu naći na cjenicima svih kafića i restorana.
Gemišt
Ovo kultno piće popularnije je u kontinentalnijim dijelovima Hrvatske. Spravlja se od mješavine gazirane mineralne vode i bijelog vina te postoje razne varijante ovisno o omjeru vode i vina (primjerice, „sportski“, kod kojeg je znatno veći omjer mineralne vode ili „škropec“, koji se obično sastoji od decilitra vina koje je „poškropljeno“ mineralnom vodom). Poslužuje se obično dobro ohlađeno te je savršeno osvježenje za vrući ljetni dan.
Bermet
Bermet, aromatično piće na bazi vina, potječe iz Samobora gdje tradicija njegove pripreme seže čak 200 godina u povijest. Intenzivne je crvene boje i mirisa kojim dominiraju biljne note, a gorko-slatki okus podsjeća na još jedno piće popularno u Hrvatskoj – pelin. Često kao aperitiv prethodi jelu, a nerijetko je dobrodošao pratitelj brojnih prijateljskih druženja.
Bevanda i bambus
Priprema ova dva pića temelji se na sličnom principu miješanja crnog vina s nekim bezalkoholnim sastojkom. U slučaju bevande, radi se o miješanju vina s vodom u različitim omjerima, dok je kod bambusa, koji je u svijetu također poznat pod imenima calimocho ili kalimotxo , riječ o dodavanju Coca-Cole (ili gaziranog pića sličnog Coca-Coli) crnom vinu.
Gvirc
Gvirc, gverc ili medovina možda nije tako učestalo piće kao prethodni primjeri, međutim, svejedno je dobro poznato u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i okolici Zagreba gdje se spravlja već stoljećima. Samo je piće jedno od najstarijih pića na svijetu, a priprema se od grožđa, meda i vode. Okus mu ovisi o vrsti meda od koje je pripremljeno, a osim za užitak, u narodu je poznat i po svojim blagotvornim učincima na zdravlje, s obzirom na to da med po prirodi ima antibakterijska svojstva.
Bikla
Tradicionalno ispijano u Dalmaciji, smatra se da su ovo piće za osvježavanje ispijali još Grci u doba Antičke Grčke. Spravlja se tradicionalno od mladog mošta i kozjeg mlijeka, ali se umjesto njega može upotrijebiti i kravlje. Iako bikla danas više nije tako popularna, u gradovima poput Vrgorca aktivno se radi na ponovnoj popularizaciji ovog pića kroz događaje poput Dana bikle i Biklijada gdje se, osim ostalih aktivnosti, može degustirati ovo jedinstveno piće.