Prilike za spajanje neradnih dana i vikenda u nadolazećim mjesecima 2022.

Datum 10. svibnja 2022.
Podijeli

Svima nam je s vremena na vrijeme potreban malo duži predah kako bismo došli k sebi i odmorili se za sve izazove koji dolaze sa svakodnevnicom. Nažalost, većini njihovi rasporedi i broj dostupnih dana godišnjeg odmora ne dopuštaju takav odmor prečesto. Srećom, kod nas je već dobro ustaljena praksa „spojenog“ vikenda, odnosno, „spajanja“ raznih neradnih dana i vikenda, što nam omogućuje da često više puta u godini možemo uživati u tri, četiri ili čak pet slobodnih dana uz samo par potrošenih dana godišnjeg odmora. Iako su neke od takvih prilika već prošle, u nastavku donosimo pregled nadolazećih blagdana i neradnih dana koje ćete vrlo lako moći spojiti s vikendom.

1) Dan državnosti, 30. svibnja
Dan državnosti obilježava se 30. svibnja, što ove godine pada na ponedjeljak. Time će (većini nas) vikend trajati tri dana. Budući da će tada zasigurno zatopliti, a vremenski uvjeti postati stabilniji, to je savršena prilika da isplanirate kakav kraći bijeg iz grada i provedete ovaj produženi vikend na našoj prekrasnoj obali.

2) Tijelovo, 16. lipnja
Blagdan Tijelova slavi se deveti četvrtak od Uskrsa, a ove je godine to 16. lipnja, odnosno četvrtak. Osim svoje važnosti za osobe kršćanske vjeroispovijesti, ovaj je blagdan u Republici Hrvatskoj neradni dan. Budući da pada na četvrtak, uz samo jedan iskorišteni dan godišnjeg odmora dobit ćete pristojan mini-godišnji koji možete iskoristiti za odmor, opuštanje i druženje s najbližima.

3) Dan antifašističke borbe, 22. lipnja
Ovaj je državni praznik ove godine u srijedu, što znači da uz samo dva potrošena dana godišnjeg možete dobiti punih pet dana slobodno ili uzeti puna dva tjedna godišnjeg odmora, a iskoristiti samo osam dana. Ovo vam pruža izvrsnu priliku da provedete ljetovanje na našoj obali u nešto mirnijoj atmosferi dok još nije vrhunac sezone.

4) Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza
Tijekom kolovoza obilježava se nekoliko važnih dana, od kojih je ovaj prvi, 5. kolovoza, ove godine u petak, što nam ponovno produžuje vikend za jedan dan.

5) Velika Gospa, 15. kolovoza
Drugi važni dan u kolovozu pada ove godine na ponedjeljak, čime nam je još jedan vikend u kolovozu produljen za jedan dan.
Nakon Velike Gospe slijedi nekoliko mjeseci u kojima se ne obilježavaju blagdani ili državni praznici. Prvi je takav datum tek u studenom, tj. 1. studeni, ili Dan svih svetih.