Pulske znamenitosti koje morate posjetiti

Datum 7. listopada 2022.
Podijeli

Prva asocijacija na grad Pulu često je velebna pulska Arena. Iako svakako morate posjetiti tu znamenitost kad se nađete u Puli, ovaj divni grad skriva i mnoštvo drugih mjesta koje vrijedi posjetiti. U nastavku vam donosimo pet odabranih znamenitosti iz mnoštva kojima obiluje Pula.

Augustov hram

Bogata antička povijest Pule iščitava se na svakom koraku u centru grada, a osobito na Forumu, gdje se nalazi i ova impozantna građevina. Izgradnja hrama datirana je između druge godine prije Krista i 14. godine poslije Krista, a sam hram posvećen je božici Romi, personifikaciji Rimskoga Carstva, te prvom rimskom caru Augustu, čije ime nosi i danas. Hram je tijekom povijesti imao razne namjene, pa je tako služio i kao kršćanska crkva, spremište žita i muzej kamenih spomenika. U Drugom svjetskom ratu hram je teško oštećen u bombardiranju, ali bio je obnovljen vrlo brzo nakon završetka rata. Danas se u hramu nalazi lapidarij s antičkim rimskim skulpturama.

Malo rimsko kazalište

Pula je u antičko vrijeme bila centar zabavnog života, pa su uz amfiteatar u njoj bila izgrađena i dva kazališta. Manje od njih, izgrađeno u prvom stoljeću, i danas je prilično dobro očuvano, a nalazi se unutar gradskih zidina. Do kazališta koje je moglo primiti čak pet tisuća gledatelja dolazi se kroz znamenita Dvojna vrata, jedna u nizu vrata koja su se nalazila u starim gradskim zidinama.

Arheološki muzej Istre

Prođete li kroz Dvojna vrata u potrazi za Malim rimskim kazalištem, doći ćete i do Arheološkog muzeja Istre, institucije u kojoj se čuvaju brojni arheološki nalazi koji pripovijedaju o bogatoj povijesti istarskog kraja. U stalnom postavu ovog zanimljivog muzeja možete vidjeti izloške iz prapovijesti, antičku zbirku te srednjovjekovne izloške. Osim u samoj zgradi muzeja, izložbe koje pripadaju Arheološkom muzeju Istre možete pogledati i u Areni, Augustovom hramu, crkvi Sveta Srca te Nezakciju.

Zerostrasse

Kad istražite bogatu antičku ostavštinu Pule, zaputite se u podzemne tunele iskopane netom prije Prvog svjetskog rata koje je austrougarska vlast izgradila zbog strateške važnosti Pule. Tuneli su održavani i nakon rata, a jedno su vrijeme služili i kao atomsko sklonište u koje može stati čak pedeset tisuća ljudi. U tunelima možete pogledati zanimljivu izložbu o austrougarskoj mornarici i zrakoplovstvu u Istri, ali i prošetati na ljeti vrlo ugodnoj temperaturi od oko 14 do 18 stupnjeva.

Pulska tržnica

Zgrada čija je izgradnja započela davne 1902. u to je vrijeme bila pravo čudo graditeljske tehnologije jer je izgrađena novim metodama od “novih” materijala: željeza i stakla. Zgrada velikih raspona koje je omogućila upotreba željeznih konstrukcija ugostila je ribarnicu, ledaru te štandove za prodaju voća i povrća. Zgrada tržnice temeljito je obnovljena 1997., zbog čega i danas možete doživjeti duh početka 20. stoljeća te usput kupiti svježu ribu i domaće istarske proizvode.

Ovaj kratki popis tek je dio svega što vam može ponuditi predivni grad Pula. Svoju buduću pustolovinu u Puli svakako upotpunite izvrsnim smještajem u Istri koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.