Riječki karneval 2024.

Datum 7. veljače 2024.
Podijeli

Poklade, maškare, fašnik, mesopust…, sve su to nazivi za običaj poznat u većini kultura – stavljanje maske na lice i tijelo i, nakratko, na nekoliko sati ili dana, pretvaranje u nešto drugo ili nekoga drugog. Maškaranje ima dugu tradiciju u čitavoj Hrvatskoj, a u pravilu se odvija u prva dva ili tri mjeseca godine. I iako se pod utjecajem zapadnih tradicija i u Hrvatskoj sve češće maškara i za Svisvete, i dalje su „glavne“ maškare one koje ispraćaju zimu. Datum maškara u Hrvatskoj je pomičan i ravna se prema katoličkom kalendaru, točnije prema Uskrsu – završni „tulum“ maškara uvijek je u utorak prije Čiste srijede, točnije netom prije početka korizme, 40-dnevnog posta uoči Velikog tjedna i Uskrsa. Ipak, iako se u taj utorak ili vikend prije odvijaju glavna pokladna događanja, valja istaknuti da maškare ne traju taj jedan dan, već je riječ o razdoblju od nekoliko tjedana u kojem maškare posjećuju domove, traže slatkiše ili novac, pjevaju i općenito podižu raspoloženje stanovnika.
No nemaju sva mjesta u Hrvatskoj podjednako snažnu tradiciju poklada – neka se mjesta u tome izdvajaju od ostalih. A posebnu tradiciju i karnevalsku slavu u Hrvatskoj uživa Rijeka, grad koji u vrijeme karnevala živi, kako kažu, peto godišnje doba. Riječ je o razdoblju od mjesec dana u kojem riječke ulice preuzimaju čudovišta, vještice, vile, kraljice, pesniki, zvončari… Točnije, razdoblje kada građani Rijeke – ali i brojni posjetitelji koji ciljaju baš ovo razdoblje da bi posjetili ovaj industrijski biser na Jadranu – nakratko postaju sve što im padne na um, razdoblje kada vladaju neka sasvim druga, trknutija, ali opuštenija pravila.
U ovom tekstu donosimo kratak pregled najvažnijih događanja tijekom karnevala u Rijeci 2024.

19. siječnja 2024. – IZBOR KRALJICE KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA
Tradicionalni je početak karnevalskih ludorija izbor kraljice. Tada maškare među sobom biraju svoju predvodnicu, koja, osim domišljate maske, mora imati i šarma kojim će pridobiti ostale maškare. A nakon što izaberu kraljicu, gradonačelnik Rijeke predaje ključeve grada meštru karnevala, čime se označava prestanak uobičajenih pravila ponašanja i početak vladavine maškara. Na izbor se može doći uživo, ali je toliko važan da se može pratiti u televizijskom i radijskom prijenosu!

27. siječnja 2024. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA
Jedna od dviju najvažnijih povorki tijekom karnevala jest dječja povorka. Tada roditelji sa svojom djecom, ali i čitavi razredi i vrtićke skupine dolaze zamaškarani u sve zamislive i nezamislive životinje, likove iz bajki, strojeve, radnike… Način je to na koji se tradicija maškaranja i karnevala prenosi na najmlađe, koji s uzbuđenjem iščekuju ovo doba godine. Ova je povorka vrlo popularna te privlači i djecu i roditelje iz ostalih dijelova Hrvatske, ali i strance.

11. veljače 2024. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA
Kruna karnevala njegova je glavna povorka koju posjećuju brojne maškare i pokladne skupine iz cijele Hrvatske, ali i svijeta. I iako se čini da su u centru pažnje samo maškare koje dođu u skupinama, ovo je događanje za svakoga tko dođe željan dobre zabave, smijeha i veselja. Povorka kreće u podne, a završna je fešta navečer, kada svi prisutni imaju priliku gledati suđenje i paljenje Pusta, glavnog krivca za sve loše u prethodnoj godini.

Ovo nisu sva događanja u sklopu Riječkog karnevala. Tu je i Bal krinolina, Humanitarni karnevalski bal, utrka Carnival run, Carnival snowboard session, izložba karnevalskih kostima u Tower centru, Dani smijeha – festival komedije i komičara te mnoštvo manjih povorki, koncerata i drugih događanja. A uputite li se u Rijeku u ovom najluđem dobu godine, smještaj za predah i maškaranje potražite u ponudi agencije Molo Longo.