Riječki karneval

Datum 13. veljače 2023.
Podijeli

Rio de Janeiro, New Orleans, Venecija i – Rijeka! Što ih veže, pitate se? Odgovor je lak: karneval! U svim je tim gradovima ples pod maskama središnja, najvažnija, najposjećenija kulturna manifestacija na otvorenom. Vještice, gatare, kraljice, prinčevi, pesniki, zvončari, likovi iz bajki… Svi oni za vrijeme karnevala, ili, kako se u Hrvatskoj kaže, za vrijeme maškara, preuzimaju vlast u gradu i zamućuju granice stvarnog i nestvarnog, pristojnog i nepristojnog, normalnog i ludog. Kraljica će sjediti s prosjakom, liječnica sa zvončarom, vampir i časna sestra držat će se za ruke, a da nitko neće ni trepnuti.
Riječki karneval slavi bogatu tradiciju maškaranja u Primorju, a u svojoj je 40-godišnjoj povijesti, od malene povorke s tek nekoliko zamaskiranih skupina, izrastao u središnju gradsku manifestaciju s brojnim događanjima u karnevalskom razdoblju.
Ove godine jubilarno 40. karnevalsko razdoblje počelo je 17. siječnja i trajat će sve do Pepelnice, tj. do 22. veljače., a ovom vam prilikom donosimo pregled svih važnijih događanja koja se odvijaju u sklopu ovog ludog mjeseca.

IZBOR KRALJICE KARNEVALA
Sve započinje tradicionalnom uvodnom priredbom na kojoj maškare biraju najbolju među sobom i proglašavaju je svojom kraljicom. Kraljica se mora dokazati maštovitom i dorađenom maskom, ali i plesnim umijećem i šarmom. Uz kraljicu se bira i najbolja karnevalska grupa s kojom svaka kraljica dolazi, a sve završava trenutkom u kojem gradonačelnik Rijeke predaje ključ grada meštru karnevala. Primopredaja ključeva službeno označava početak društveno prihvaćenog ludila u gradu.

KARNEVALSKE ZABAVE
Maškare va Pašcu, Maškarani tanci na Vežici, Carnival Trash Party, karnevalske zabave na Grobničkoj rivi… Diljem grada tijekom cijelog karnevalskog razdoblja organiziraju se partyji s temom maškara. To često podrazumijeva prigodnu, karnevalsku glazbu, ali i, dakako, zamaškarane posjetitelje.

DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – 4. 2. 2023.
Riječki je Korzo jedan dan svake godine rezerviran za mala čudovišta, male vile, vampiriće, zombijiće, životinjice i ine male beštije! Ovo je dan za najmlađe iz Hrvatske ali i inozemstva, koji tako čuvaju tradiciju maškaranja i karnevala. Ako imate male zvjerčice, astronautiće ili zvončarčiće doma, ne propustite ih povesti na događanje namijenjeno samo njima!

TORPEDO CARNIVAL RUN – 12. 2. 2023. u 9 sati
U nedjelju 12. veljače od 9 sati u sklopu karnevala održat će se trkačka utrka Carnival Run sa startom na Molo Longu. Koja je posebnost ove utrke, pitate se? Pa… Trčat će se pod maskama!

CARNIVAL SNOWBOARD SESSION – 12. 2. 2023. u 14 sati
Drugo sportsko karnevalsko događanje natjecanje je snowboardera. Ovo je 12. izdanje karnevalskog snowboarda, prijašnjih se godina održavalo na umjetnom snijegu u samome gradu, a ove će se godine održati na poznatom skijalištu Platak.

NOĆ KRINOLINA – 17. 2. 2023.
Noć krinolina održava se na brodu hotelu – botelu – Marina, a kao što samo ime događanja govori, gosti su kostimirani kao europsko plemstvo 19. stoljeća. Događanje ima humanitarnu notu i ove će godine sve donacije prikupljene na Noći krinolina ići Sigurnoj kući.

HUMANITARNI KARNEVALSKI BAL – 18. 2. 2023.
Bal se tradicionalno održava u Guvernerovoj palači, a ugostit će brojne osobe iz javnog, diplomatskog i političkog života. Cilj je bala prikupiti sredstva za Dom za odrasle osobe na Turniću koji se skrbi za odrasle osobe s poteškoćama u mentalnom zdravlju.

MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – 19. 2. 2023.
Riječ je o krunskom događanju u sklopu Riječkog karnevala kada se maškare ne samo iz Primorja nego iz cijele Hrvatske, ali i okolnih zemalja, sliju u Rijeku i upriliče jedinstvenu proslavu začudnosti, šarenila, boja, mašte i smijeha. Bilo da ste maškara u povorci ili gledatelj sa strane, zabava je zagarantirana!

Ne propustite priliku da budete dio riječke karnevalske priče, a najbolji smještaj u Rijeci potražite na stranicama agencije Molo Longo.