Rujan na Kvarneru

Datum 4. rujna 2023.
Podijeli

U rujnu se turistička sezona na Kvarneru privodi kraju, no to ne znači da je gotova. Štoviše, sve se više ljudi odlučuje na odlazak na more u rujnu, produžujući tako turistički sezonu za još koji tjedan. Zbog toga se mnoštvo programa i festivala o kojima smo pisali prošli mjesec proteže i u rujan: Ljeto na Gradini u Rijeci; Matuljske ljetne večeri i interpretacijske vožnje biciklima u Matuljima; Ljeto na Ljetnoj i Opatijski vremeplov u Opatiji; te Bašćansko ljeto i Ljeto u Omišlju i Njivicama na Krku.
Međutim, u rujnu se organiziraju i druga događanja, koja počesto imaju vrlo ciljanu publiku, za razliku od ljetnih manifestacija, koje su u pravilu namijenjene što široj publici i čim većem broju ljudi. Zato se na rujanskim manifestacijama možete upoznati s posebnim „štihom“ i crtama lokalnog kulturnog identiteta, koji se ljeti ponekad izgube u turističkoj masi. U nastavku donosimo neka od posebnijih događanja koja možete posjetiti na Kvarneru ovog rujna.

ALL THAT JAZZ (Bogovići, Malinska-Dubašnica, Krk, 1. – 3. rujna)
Na samom početku rujna, u okviru ljetnog kulturnog programa Dubart, u Malinskoj se održava trodnevni art-festival All that jazz. Kako mu ime kaže, festival je koncentriran na jazz izvođače, međutim ne ograničava se na glazbu – u popratnom programu uvijek su likovne radionice, izložbe, multimedijalne projekcije i drugo. Ova prava poslastica za ljubitelje suvremenih umjetnosti odvija se u dvorištu 200-tinjak godina stare Kuće dubljanske baštine u Bogovićima u Malinskoj.

LOSINAVA (Mali Lošinj, 2. – 16. rujna)
U rujnu se na Lošinju održava pomorski festival LOSINAVA – Lošinjskim jedrima oko svijeta. Riječ je o manifestaciji koja za cilj ima podsjetiti na dugu tradiciju pomorstva na Lošinju. U sklopu festivala održavaju se brojne regate, ali nastupi lošinjskih brodova nisu jedino što ova manifestacija nudi – tu su i predavanja, radionice, priredbe, izložbe, predstave, koncerti i drugi kulturno-umjetnički i zabavni sadržaji, ali svi osmišljeni s jednim ciljem: očuvati i proslaviti maritimnu baštinu Lošinja i Kvarnera.

57. RIBARSKI TJEDAN (26. kolovoza – 2. rujna) i MJESEC PLAVE RIBE (15. rujna – 15. listopada) (Crikvenica)
Svako mjesto diljem obale ima svoju ribarsku noć, ali Crikvenica svoje ribarsko slavlje podiže na posebnu razinu. Naime, u Crikvenici se na prijelazu iz kolovoza u rujan već više od pola stoljeća održava – Ribarski tjedan. Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj proslaviti – ali i i turistima predstaviti – slavnu ribarsku povijest mjesta. U sklopu Ribarskog tjedna održavaju se raznovrsne aktivnosti na obali, ali i na moru. Bit će tu regata, izložbi, posebne gastro ponude, koncerata i drugog.
A ako vam Ribarski tjedan nije dovoljan, u rujnu počinje i Mjesec plave ribe, koji se tematski – i gastronomski! – odlično nadovezuje na Ribarski tjedan.

UČKARSKI SAMANJ (Park prirode Učka, 3. rujna)
Zaželite li se planinskog okruženja, ne propustite posjetiti Učkarski samanj. Riječ je o najvećem sajmu na području Istre i Kvarnera, ali osim prodajnog dijela, ovaj sajam nudi i kulturno-zabavni i obrazovni program. Naime, Učkarski samanj ima za cilj promovirati kulturno, ali i prirodno nasljeđe ovoga kraja te podržati lokalne proizvođače sa svake strane Učke. Tako ćete, osim kupovine autohtonih proizvoda, moći čuti predavanja, pogledati nastupe KUD-ova i predstave, poslušati koncerte… Nikako ne propustite ovu jedinstvenu priliku za upoznavanje bogate i raznovrsne kulture ovoga kraja.

A po povratku s manifestacija odmorite se u najboljem smještaju u regiji, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.