Šetnja Gorskim kotarom

Datum 10. kolovoza 2023.
Podijeli

Gorski kotar regija je poznata po svojim zadivljujućim prirodnim ljepotama i raznolikim krajolicima, što ga čini utočištem za ljubitelje prirode, rekreativce i planinare. Od bujnih šuma i riječnih izvora do krševitih planinskih vrhova i mirnih jezera, Gorski kotar nudi širok izbor staza za planinarenje i pješačenje koje zadovoljavaju sve razine vještina i mogućnosti hodača. U ovom ćemo tekstu prikazati tri staze u Gorskom kotaru u kojima mogu uživati svi posjetitelji, neovisno o dobi i kondiciji.

Kamačnik
Riječ je o vrlo uređenoj stazi koja prati prvi dio toka rječice Kamačnik, a početak joj je u Vrbovskom. Kreće od restorana te ide prema izvoru rijeke. Riječ je o veoma kratkoj i kondicijski nezahtjevnoj stazi, što ju čini idealnom za izletnike svih uzrasta. Prekrasan šumovit krajolik popraćen umirujućim zvukom rijeke idealan je bijeg od svakodnevice, a uz stazu su postavljene i table s informacijama o lokalnoj flori i fauni, što ju čini savršenom prilikom za početak istraživanja bisera Gorskog kotara. A poslije šetnje možete se okrijepiti u restoranu na ulazu uz pogled na rijeku.

Nacionalni park Risnjak: Poučna staza Leska
Nacionalni park Risnjak dragulj je Gorskog kotara koji nudi razne mogućnosti za planinarenje. Park je dobio ime po planini Risnjak, visokoj 1528 metara. Staze će vas ovdje voditi kroz guste šume bukve i jele, kamenjar i slikovite livade.
Jedna je od jednostavnijih staza u nacionalnom parku Leska, poučna staza u Crnom Lugu čijom su dužinom postavljene informativne table koje posjetiteljima daju priliku da se bolje upoznaju s prirodom, ali i kulturnim nasljeđem ovoga kraja. Vrlo je lagana i idealna za izlete s djecom, ali u njoj će uživati i odrasli.

Fužine: staza uz jezera Bajer i Lepenica
Od predivnog mjesta Fužine, i inače popularnog turističkog odredišta u Gorskom kotaru, oko jezera Bajer i Lepenica vodi potpuno ravna i uređena staza, što ju čini vrlo popularnim odredištem za posjetitelje svih dobnih skupina. Osim očaravajućeg pogleda na jezera i okolne šume, možete uživati i u pogledu na stanovnike jezera, patke i labudove, što će posebno oduševiti najmlađe. Također, na nekim je mjestima dozvoljeno kupanje u jezeru, što ovu stazu čini idealnim odredištem za ljetni izlet, a ljeti je stazu, umjesto pješke, moguće obići i turističkim vlakićem.

Ovo su samo neke od brojnih staza u Gorskom kotaru, a osim prirode koja ostavlja bez daha, velika je prednost Gorskog kotara i njegova pozicija. Riječ o regiji koja je središnje pozicionirana na karti Hrvatske te je do nje iznimno lako doći iz velike većine ostalih dijelova zemlje. Naime, upravo se u Gorskom kotaru autocesta račva, zbog čega je ova regija jako dobro povezana sa sjevernim dijelom Hrvatske, Istrom i Kvarnerom, ali i s Dalmacijom. Primjerice, uputite li se iz Zagreba ili iz Istre, u Gorskom kotaru ste za manje od dva sata, a dolazite li iz Rijeke, putovanje će trajati sat vremena ili kraće. Također, osim autoceste, postoje i brojne lokalne ceste koje povezuju mjesta unutar i izvan Gorskog kotara. Također, osobni automobil nije jedina opcija jer kroz ovu regiju prolazi i vlak, povezujući je s drugim dijelovima Hrvatske, a tu su i autobusne linije. Sve to čini Gorski kotar idealnim i lako dostupnim odredištem za izlet tijekom godišnjeg odmora na moru. A nakon uzbudljivog dana pješačenja, odmorite se u svom smještaju koji ste pronašli na stranicama agencije Molo Longo.