Skrivena iznenađenja Učke

Datum 28. srpnja 2022.
Podijeli

Uz samu obalu sjevernog Jadrana, uzduž opatijske rivijere krajolikom dominira velebna pojava planine Učke. Zbog njezine blizine moru ovu zanimljivu prirodnu pojavu odlikuje specifična klima koja pogoduje nastanku jedinstvene flore i faune, a uz to njezin najviši vrh, Vojak, krasi i kula s koje puca, mnogi će se složiti, jedan od najljepših pogleda u cijeloj Hrvatskoj. U ovom članku donosimo vam pregled nekih od posebnosti planine Učke i njezine okolice zbog kojih biste se mogli odabrati upravo ovu kraljicu Kvarnera kao vašu iduću destinaciju za odmor i rekreaciju.
Park prirode Učka
Prostor masiva Učke i jedan dio Ćićarije od sveukupno 160 km2 zaštićeni su 1999. godine kao park prirode. Ovaj park nudi pregršt mogućnosti za one koji preferiraju aktivniji odmor (primjerice, planinarenje, bicikliranje, slobodno penjanje i slične aktivnosti), ali i za one koji na odmoru više vole lagodniji tempo. Naime, Park prirode Učka ima nekoliko staza na kojima laganim korakom možete uživati u opuštajućim blagodatima šuma i krajolika, a neke od njih pružaju i edukativno iskustvo. Jedna je od takvih staza Staza umjetnosti u krajobrazu „Stražica–Sapaćica” koju krasi 20 radova umjetnosti u krajobrazu umjetnika Borisa Pecigoša. Prošećite stazom, upijte sunce i svježi zrak te potražite zanimljive zahvate u prirodi koji navode na promišljanje o odnosu čovjeka i prirode. Na samim ulazima na stazu smješteni su pansioni i restorani u kojima možete potražiti osvježenje nakon prijepodneva provedenog u prirodi.
Osim markiranih staza koje možete sami istraživati Park prirode Učka u ponudi ima i organizirana vođenja – u ponudi je opcija i da provedete dan s rangerom, odnosno, djelatnikom Službe čuvara prirode. Dionice ove ture ovise o aktivnostima nadzora parka, što ovo iskustvo čini jedinstvenim. U poludnevnom obilasku parka terenskim vozilom doznajte zanimljivosti o njegovim prirodnim i kulturnim značajkama te o tome na koji se način pridonosi njihovom očuvanju.
Okolica Učke
U slučaju da se, nakon aktivnijeg dana u prirodi, zaželite opustiti uz more i gastronomske poslastice, samo vas pola sata vožnje autom dijeli od ljupkih, skrivenih mjestašca opatijske rivijere. Posjetite, primjerice, Mošćenićku Dragu, pitoreskno mjesto duge povijesti, prekrasne plaže i bogate gastronomske ponude. Svakako preporučamo lokalni specijalitet – kvarnerski, tj. draški škamp, dok je u proljeće moguće probati specijalitete od samoniklih šparoga.
Još je jedno od takvih mjesta Ika – šarmantni ribarski gradić osebujne arhitekture koji nudi predah od svakodnevnice. Prošećite ljupkim uskim uličicama, osvježite se kupanjem na jednoj od šljunčanih plaža grada, a možete i cijeli doživljaj zaokružiti uživanjem u gastro-enološkoj ponudi grada Ike. Još je jedna posebnost grada to što do njega možete pješke doći iz, primjerice, Opatije, poznatom šetnicom Lungomare.
Naposljetku, sve što vam preostaje je odvažiti se na nešto novo te zaputiti se u istraživanje ovog netipičnog bisera Hrvatske.