Što nam donosi ovogodišnji Advent u Rijeci

Datum 5. prosinca 2022.
Podijeli

Zimsko „štipanje za nos“ na koje smo navikli od djetinjstva već nam godinama nažalost nedostaje. Unatoč tome, raniji zalazak sunca, uz padanje predivnog jesenskog lišća obojenog u crvene, žute i smeđe nijanse podsjeća nas da se bliži vrijeme Adventa. Razni ukrasi, visoki borovi i jele te šarena svjetla niknut će u skoro svakom hrvatskom gradu, a mirise kišne jeseni zamijenit će zamamni mirisi kuhanog vina, sočnih kobasica i slatkih, ukusnih uštipaka. Za uistinu jedinstveno iskustvo, povežite ove mirise s blagim povjetarcem koji ih spaja sa slanim mirisom mora i raslinja za pravi mediteranski ugođaj. Želite li ga iskusiti, jedinstveno kvarnersko iskustvo možete pronaći na Adventu u Rijeci koji i ove, 2022. godine, donosi niz zanimljivih događaja i ponuda na različitim lokacijama, u kojima mogu uživati i stari i mladi.

Ljubitelji dobre hrane neće se ni ove godine razočarati – svoje okusne pupoljke možete počastiti ne na jednoj, već na tri lokacije u blizini riječke rive. Štandovi puni ulične hrane, od slasnih hamburgera do mekanih i slatkih fritula, te raznovrsnih miomirisnih autohtonih jela bit će postavljeni kod riječkog HNK Ivana pl. Zajca te na trgovima Riječke rezolucije i 128. brigade Hrvatske vojske. Uz iće neće nedostajati ni piće: u predahu od gurmanskog obilaska štandova, zagrijte ruke i dušu uz vrelu čašu mirisnog kuhanog vina. Gastronomsko iskustvo popratit će širok spektar performansa, od zborova i božićnih predstava do Šajete i Ivane Kindl. Ulice će krasiti bogati božićni dekor.

Izobilje glazbe i sjaja rasvjete (čak 12 kilometara blagdanske rasvjete) pratit će vas i na Gradini, uz veliki adventski vijenac. Na  Trgu Ivana Koblera moći ćete zakoračiti u potpuno drugi, mitski svijet uz raskošno osvijetljenog Trsatskog zmaja. U slučaju da vas iznenadi neočekivani nalet vjetra, možete se sakriti i utopliti u novitetu riječkog adventa – spilji Djeda Božićnjaka, gdje će se ove godine smjestiti unikatne, ručno rađene jaslice. Bajkovito-božićni ugođaj nikad nije bio blistaviji!

Ako niste stigli kupiti božićne poklone, želite neki suvenir za dugotrajnu uspomenu ili jednostavno želite malo razgibati noge nakon odličnog obroka – i ove godine na riječkom adventu možete očekivati još jedan blagdanski sajam u samom centru. Na riječkom Korzu i glavnoj šetnici čekat će vas niz štandova na kojima ćete moći birati svakojake rukotvorine i prehrambene proizvode. Moći ćete kupiti božićne ukrase, suhomesnate proizvode i delicije, med, eterična ulja i proizvode od lavande, ukusne likere i rakije te maslinovo ulje. Želite li nekome darovati dar od srca, tuđih ruku djelo, u koje su domaći Riječani ulili svoje srce i dušu, ne libite se prošetati Korzom.

Zabave neće nedostajati ni za najmlađe. Uz najvišu jelku na riječkom Korzu, svoje božićne želje mogu šapnuti Djedu Božićnjaku koji će se i ove godine utaboriti u svojoj kućici nasred trga. Uz pratnju roditelja, blagdanski ugođaj moći će upotpuniti i vožnjom u vlakiću Djeda Mraza.