Što posjetiti na otoku Krku?

Datum 14. studenoga 2022.
Podijeli

Od prekrasnog krškog krajolika, preko slikovitih vinograda i maslinika, do skrovitih uvala i divnih gradova prepunih povijesti i kulture, teško je odlučiti što trebamo prvo posjetiti kad se nađemo na otoku Krku. Povijesni centar grada Krka samo je mali dio bogatstva ovog prekrasnog otoka, a ovom kratkom tekstu želimo vam predstaviti još neke od mnogobrojnih lokacija koje Krk čine tako nezaboravnim.

Omišalj

Ovaj mali grad očarat će vas svojom šarmantnom gradskom jezgrom koja odiše njegovom bogatom poviješću što seže još u prapovijest kad su ovo mjesto naselila ilirska plemena. Atmosferi ovog divnog grada osobito doprinosi župna crkva Uznesenja. Na toj trobrodnoj romaničkoj bazilici osobito se ističe rozeta na ulaznom pročelju, a skromni eksterijer skriva bogatu unutrašnjost ukrašenu freskama.

Ne zaboravite posjetiti i Spomen dom krčkog folklora gdje možete vidjeti narodne nošnje, nakit i tradicijska glazbala otoka Krka.

Kaštel Gradec

Obitelj Frankopan važan je dio povijesti otoka Krka, a uz njih se vežu utvrđeni gradovi (uključujući i sam grad Krk) te dva kaštela. Jedan od njih je i kaštel Gradec u blizini grada Vrbnika. Izgrađen je daleko od obale na putu koji je povezivao grad Krk s bogatim poljoprivrednim krajevima na istoku otoka. Gradec polako pada u zaborav i pretvara se u ruševinu od 15. stoljeća kad je posljednji krčki knez napustio otok, ali danas postaje sve omiljenija destinacija kako za stanovnike otoka Krka, tako i za turiste.

Fulfinum

Nađete li se u Omišlju, svakako posjetite i lokalitet Fulfinum koji se nalazi u blizini. Radi se o ostatcima antičkog rimskog grada koji su carevi Flavijevci izgradili u prvom stoljeću za potrebe svojih veterana. Grad se nalazi se u skrovitoj uvali Sepen, a imao je sve sadržaje rimskog urbanog centra: forum s kapitolijem i bazilikom, terme, vodovod te luku s trgovačkom četvrti. Ovaj impozantni grad propao je zajedno s Rimskim Carstvom, a kasnije je u njegovoj periferiji nastao ranokršćanski kompleks Mirine u kojem su sačuvani ostaci crkve i klaustra.

Košljun

Sa otoka Krka otputujte na još manji otok! Otočić Košljun nalazi se u zaljevu Puntarska draga, a ima površinu manju od jednog kvadratnog kilometra. Na otočiću je smješten stari franjevački samostan u kojem se nalazi i muzej s etnografskom zbirkom. Zbog svojih prirodnih i kulturnih znamenitosti, Košljun još od 19. stoljeća posjećuju brojni turisti koje oduševljava spokojna i meditativna atmosfera njegovih sakralnih građevina, ali i bogate šume. Ljeti su osobito popularni koncerti klasične glazbe koji se održavaju u atriju samostana.

Bašćanska staza glagoljice

Nakon što vidite gdje je pronađena Bašćanska ploča, uputite se u šetnju stazom glagoljice i uživajte u zanimljivim skulpturama koje su smještene u prekrasni krajolik oko grada Baške. Na stazi se nalazi čak 35 skulptura, a svaka od njih predstavlja po jedno glagoljično slovo. Nema boljeg načina za upoznavanje glagoljice i ovog prekrasnog kraja.

 

Nadamo se da ćete u svom posjetu Krku otkriti još mnoge njegove lijepe tajne! A najbolji smještaj otkrijte na stranicama agencije Molo Longo.