Što vidjeti u Poreču?

Datum 28. srpnja 2022.
Podijeli

Jedan od najvećih i najstarijih gradova na istarskoj obali zasigurno je grad Poreč. Ovaj grad osnovali su stari Rimljani još prije više od 2000 godina. Kroz svoju bogatu povijest, Porečom su vladali Rimljani, Venecija, Austrija i mnogi drugi, a svi oni ostavili su svoj otisak u ovom predivnom istarskom gradu. Ostaci ovih vladara postoje još i danas što Poreč čini jako zanimljivom turističkom destinacijom jer osim svojih predivnih plaža i gastronomske ponude, u svojoj ponudi ima i brojne povijesne znamenitosti.

Stari grad
Stari grad Poreč zadržao je oblik castruma iz doba Starog Rima, a Trg Marafor s ostacima Neptunovog hrama, Romanička kuća te dvije kule (Peterokutna i Okrugla) neke su od znamenitosti koje su „preživjele“ te ih možete posjetiti i dan danas! Inače je u ovom dijelu grada postojalo još hramova posvećenih raznim drugim rimskim bogovima, ali oni nažalost nisu ostali očuvani. Osim rimskih građevina, u ovom dijelu grada možete pronaći i gotičke te neogotičke i mnoge druge građevine (poput palača Zuccati ili Manzini) iz svih povijesnih razdoblja.

Otok Sv. Nikola
S ovog malenog otoka koji je udaljen svega 5 minuta vožnje brodom od grada možete vidjeti cijeli stari grad i sve njegove ljepote. Osim toga, na otočiću možete uživati u predivnim plažama i netaknutoj prirodi.

Eufrazijeva bazilika
Jedna od najpoznatijih i najstarijih ovakvih građevina u Hrvatskoj, Eufrazijeva bazilika, sagrađena je u 6. stoljeću u vrijeme biskupa Eufrazija. Poznata je po svojim mozaicima iz doba Bizanta te je oni čine jednim od najljepših spomenika rane bizantske umjetnosti u ovom dijelu Europe i svijeta. Od 1997. godine bazilika je pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik svjetske kulturne i prirodne baštine, što je čini najvažnijim kulturnim spomenikom u gradu i šire.

Aquapark Aquacolors Poreč
Osim zanimljive povijesti, Poreč je prepun zabavnih sadržaja. Jedan od njih je najveći hrvatski vodeni park, Aquapark Aquacolors Poreč, o kojem smo već i pisali u jednom od prijašnjih blogova. Nalazi se svega 2 km južno od Poreča, a nudi čak 17 različitih atrakcija za djecu i odrasle, tako da je zabava za cijelu obitelj zagarantirana. Ako ste ljubitelji adrenalina i aktivnog provođenja odmora, svakako se barem na jedan dan zaputite i do ovog zabavnog vodenog parka.

Zavičajni muzej Poreštine
Osim što je ovaj muzej jako bitan za grad, on je ujedno i najstariji muzej u cijeloj Istri. Osnovan je 1884. godine, a cilj ovog muzeja jest skupljati, čuvati te istraživati sva civilizacijska i kulturna dobra grada Poreča.

Plaže
Ne možemo ne spomenuti i porečke plaže. Obala Poreča duga je 37 kilometara, a duž nje možete pronaći čak 21 plažu s Plavom zastavom. Zanimljivo je da se čak 20 % svih hrvatskih plaža s Plavom zastavom nalazi u Poreču! More je izvanredne kakvoće, a među plažama možete pronaći sadržaje za sve uzraste i apetite.