Suveniri Istre i Kvarnera

Datum 8. lipnja 2023.
Podijeli

Prilikom posjeta Istri i Kvarneru možete nabaviti brojne suvenire jedinstvene za ovu regiju koji vam mogu poslužiti kao poklon obitelji i prijateljima ili lijepa uspomena na vaše putovanje. Od lokalno proizvedene hrane i pića do tradicionalnih zanata i umjetničkih djela, regija nudi raznolik izbor mogućnosti. U ovom ćemo tekstu istražiti neke od najpopularnijih nejestivih, trajnijih suvenira koje biste trebali ponijeti iz Istre i Kvarnera.

 

Arhitektonske minijature

Baš kao i svaki drugi kutak svijeta, i u Istri možete pronaći minijaturne verzije poznatih građevina ove regije. Volite li takve suvenire, obavezno nabavite malu Arenu ili pak mali kažun – kamena poljska kućica specifičnog oblika koja je posebnost ovoga kraja.

 

Replike glazbala

Roženice ili sopele tradicionalno je istarsko drveno puhačko glazbalo slično oboi. Prodornog je zvuka, a tradicionalno se sviralo u svečanim prilikama uz ples. Imate li glazbenih afiniteta, ovo je savršen suvenir za vas.

 

Bukaleta

Istra ima bogatu lončarsku tradiciju koja seže stoljećima unazad, a jedan je od najpoznatijih proizvoda istarska bukaleta. Riječ je o tradicionalnom vrču izrađenom od pečene gline u kojem se poslužuje “istarska supa” – šećer, papar i ulje zaliju se zagrijanim vinom i promiješaju te se na vrh napola umoči ispečeni kruh. Dakako, nabavite li bukaletu, u njoj možete posluživati i druga pića osim istarske supe, ali ona vas uvijek može potaknuti na spravljanje tog tradicionalnog istarskog recepta.

 

Proizvodi od lavande

Mirisna polja lavande u Istri očaravaju svojim izgledom jednako koliko i svojim mirisom. Ali osim predivnog krajolika koji stvaraju, ova su polja mjesta nastanka raznih proizvoda na bazi lavande. Od eteričnih ulja i sapuna do vrećica cvijeta lavande i kulinarskog bilja, ovi suveniri nude opuštajući i aromatičan podsjetnik na vrijeme provedeno u regiji.

 

Paška čipka

Pag je poznat po svojoj složenoj čipki, koja je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština. Delikatna izrada paške čipke ima dugu povijest i posjedovati komadić paške čipke znači imati dio lokalne tradicije. Potražite ručno izrađene predmete od čipke kao što su stolnjaci, salvete ili čak nakit od čipke i imat ćete dragocjen i elegantan suvenire.

 

Predmeti od vune

Otok Cres poznat je po svojoj tradiciji ovčarstva, a osim ovčjih prehrambenih proizvoda, ovi otočani njeguju i tradicionalnu obradu vune. Prilikom posjeta Cresu obavezno nabavite neki predmet izrađen od vune, poklonite sebi, djeci, obitelji, prijateljima. Grubost vune odražava težak otočki život na otoku, a njezina ljepota predivne vizure otoka, zbog kojih ćete mu se uvijek iznova htjeti vratiti.

 

Predmeti od drva

Svratite li u Gorski kotar, ne propustite priliku da nabavite visokokvalitetne uporabne predmete izrađene od drva. Ovaj šumoviti predio Hrvatske obiluje drvom visoke kvalitete i majstorima koji imaju više stoljeća znanja njegove obrade. Riječ je o predmetima za kućanstvo koji nisu samo lijepi nego su i vrlo korisni u svakodnevnom životu.

 

Prilikom odabira suvenira ne zaboravite tražiti autentične, lokalno proizvedene proizvode. Potpora lokalnim obrtnicima i proizvođačima osigurava nabavu originalnih predmeta i doprinosi očuvanju kulturne baštine regije, a takvi su proizvođači ujedno garancija kvalitete suvenira koje kupujete. Svaki od navedenih predmeta predstavlja djelić Istre i Kvarnera koji možete ponijeti kući da ga čuvate dugi niz godina.

 

A najbolji smještaj za odmor od kupovine potražite na stranicama agencije Molo Longo.