Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Datum 18. travnja 2024.
Podijeli

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za razliku od automobila, uopće ne zagađuje okoliš. Štoviše, daje nam priliku za upijanje okoline svim našim osjetilima i uživanje u svijetu koji nas okružuje. Upravo smo zato prošli mjesec donijeli izbor dviju biciklističkih staza u Istri, a u ovom tekstu nastavljamo s izborom.

Čarobni arhipelag – Vrsar
Ljupki obalni gradić Vrsar prava je pozornica za očaravajuću biciklističku avanturu u vidu staze Čarobni arhipelag. Riječ je o laganoj stazi duljine 20-ak kilometara, a vozi se po kombinaciji asfalta, makadama i šumskih puteva, zbog čega se preporučuje brdski bicikl.
Staza kreće od autobusnog kolodvora, ali ubrzo vodi u prirodu te vijuga kroz maslinike, vinograde i mirisne šume, pružajući svako toliko priliku za prekrasan panoramski pogled na plavetnilo Limskog zaljeva koji oduzima dah. Ali osim prirodnih ljepota, ova staza nudi priliku i za posjet kulturnom biseru – parku skulptura poznatog hrvatskog apstraktnog kipara Dušana Džamonje. Sve to čini ju nezaobilaznom točkom za ljubitelje biciklizma i suvremene umjetnosti.

Staza šparoga – Kaštelir
U proljeće, kad procvjetaju brežuljci Istre, Staza šparoga u Kašteliru nudi jedinstveno biciklističko iskustvo koje se vrti oko jedne od najcjenjenijih delicija regije – divljih šparoga. Ova vas gastronomska avantura vodi kroz valovita brda i zelene doline, gdje ćete otkriti tajna mjesta na kojima mještani traže ovu iznimnu biljku, koja je nekoć smatrana sirotinjskom hranom, a danas slovi za skupocjenu deliciju. Dok pedalate, dobro otvorite oči jer iz zemlje vire zelene mrlje – znak divljih šparoga koje čekaju da budu ubrane.
Ova je staza mjestimično nešto zahtjevnija jer se vozi brdskim i šumskim predjelima, ali svejedno po težini spada u lagane staze. Riječ je o stazi u unutrašnjosti Istre koja nema pogled na more, ali zato ima predivan pogled na dolinu rijeke Mirne i pitoreskne okolne brežuljke. Također, prolazi i kroz uzletište paraglajdera, što daje priliku za promatranje tog iznimnog avanturističnog sporta (a možda i za sudjelovanje!).
Riječ je o idealnoj stazi za ljubitelje sporta i gurmane, koji po povratku s vožnje mogu spraviti nekog od tradicionalnih jela sa šparogama poput rižota ili omleta.

Kažuni i Suhozidi – Vodnjan
Još jedna tematski zanimljiva staza jest staza Kažuni i Suhozidi u Vodnjanu, koja donosi putovanje kroz bogatu poljoprivrednu povijest Istre. Ova biciklistička ruta vodi vas kroz šumarke, polja i maslinike, gdje ćete naići na male kamene građevine poznate kao kažuni i suhozidi, koje su stoljećima koristili težaci i pastiri. Zastanite i dopustite da vas očaraju ovi spomenici poljoprivrede i arhitekture, koji, raštrkani krajolikom, poput drevnih stražara čuvaju polja i vinograde Istre. Izgrađene bez žbuke, korištenjem samo suhozidnih tehnika, ove su građevine svjedočanstvo vještina i umijeća prošlih generacija. Na putu ćete naići na šarmantna sela i stare crkvice, koji će vam dati uvid u bogatu kulturnu baštinu Istre.
Ovo je lagana staza duljine 15-ak kilometara koja se vozi većinom po makadamu, a idealna je za ljubitelje arhitekture i tradicije.

Istarske biciklističke staze nude raznoliku ponudu doživljaja za posjetitelje različitih interesa. Bilo da ste željni avanture, opuštanja ili gastronomskog užitka, u ovom očaravajućem kutku Hrvatske svatko može pronaći nešto za uživanje na dva kotača. Stoga zgrabite svoj bicikl, krenite na staze i dopustite da prirodne ljepote Istre i bogata kulturna baština osvoje vaša osjetila. A smještaj za sebe i svog dvokotačnog ljubimca potražite na stranicama agencije Molo Longo.