Najčešće greške na putovanju i kako ih izbjeći

Datum 10. svibnja 2022.
Podijeli

Bez obzira na to koliko pažnje prije putovanja posvetimo planiranju, stvari ponekad ne prođu onako kako smo željeli. Da biste se dobro pripremili za svoje putovanje, donosimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći najčešće greške prije i tijekom putovanja.

Nemojte spakirati previše stvari
Većina ljudi sigurno se našla u situaciji kada je prilikom pakiranja za putovanje shvatila da su u svoju putnu torbu ipak možda spakirali previše stvari. Dobar savjet prilikom pakiranja je da prvo pripremite svu odjeću i dodatke koje želite ponijeti sa sobom, a zatim tu količinu prepolovite tako što ćete u svoju torbu staviti samo ono najnužnije. Za slučaj da vam nešto zatreba za vrijeme putovanja, uvijek to možete kupiti na destinaciji, a ako zaprljate svoju odjeću, možete je oprati u smještaju ili praonici rublja.

Sastavite pametan raspored
Kada planiramo raspored putovanja prije samog početka putovanja, obično znamo biti previše ambiciozni. Ova opasnost postoji kod kraćih putovanja kada u samo par dana odmora želimo posjetiti što više lokalnih mjesta i znamenitosti. Slično kao i kod pakiranja vaših stvari, kada prije putovanja izrađujete raspored, probajte smanjiti popis stvari i znamenitosti koje želite vidjeti samo na one koje vam se čine najzanimljivijima. U svoj raspored nemojte zaboraviti ubaciti i vrijeme za odmor i opuštanje.

Pripazite na budžet
Vodeći se određenim budžetom, prije i tijekom putovanja probajte što više obratiti pažnju na što trošite i koliko. Prije putovanja napravite okvirni budžet i probajte što više ostati unutar njega. U sve predviđene troškove uračunajte i one nepredviđene koji vam se mogu dogoditi tijekom putovanja. Ukoliko putujete u zemlju koja ima drugačiju valutu, provjerite tečaj za promjenu valute, a u svojoj banci raspitajte se za moguće dodatne troškove prilikom plaćanja karticom u drugoj valuti. Sa svojim telefonskim operaterom provjerite i koje se tarife primjenjuju za pozive iz inozemstva. Dodatni savjet je da prije putovanja ugovorite neku vrstu putnog osiguranja, kako bi se osigurali za slučaj krađe ili zdravstvenih problema.

Mobiteli i laptopi
Na putovanju ćete sigurno željeti ovjekovječiti mnogobrojne trenutke kamerom na svojem pametnom telefonu. Život na putovanju često zna biti dosta užurban i kaotičan, tako da se može dogoditi da izgubite svoj mobitel ili laptop. Stoga se pobrinite da napravite sigurnosne kopije svih vaših dokumenata i fotografija. Time ćete osigurati da sve ove važne dokumente i trenutke za pamćenje s putovanja nikada ne izgubite. Također poduzmite sve potrebne mjere da se zaštitite od krađe tako što ćete sve svoje stvari držati u zatvorenim pretincima i uz sebe.

Snalaženje u nepoznatom mjestu
U velikim mjestima vrlo se lako izgubiti, čak i ako imate pomoć interneta i navigacije. Iako ćete sigurno uvijek imati mogućnost pitati nekoga od lokalnih stanovnika za smjer ili preporuke, poželjno je da putem Google karti istražite mjesto u koje putujete.