7 razloga zašto morate posjetiti Zadar ovoga ljeta

Datum 14. srpnja 2021.
Podijeli

U srcu Jadranske obale smjestio se ovaj posebno zanimljiv dalmatinski grad savršenog balansa tradicionalnog i modernog. Kada dolazite s kontinenta, Zadar vam je prva stanica nakon Velebita – dašak mediteranske klime i prvi miris mora. Prirodne ljepote ovoga grada naprosto će vas očarati, a posebno je poznat zadarski zalazak sunca koji je oduševio čak i slavnog Hitchcocka. Mi vam pak donosimo 7 zadarskih lokacija koje ne smijete propustiti.

  1. Jedinstven spoj modernih instalacija i povijesne baštine

Samo nekoliko stotina metara dijeli ostatke najvećeg rimskog foruma izgrađenog u Hrvatskoj od jedinstvene instalacije morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Nakon što se prošetate forumom i osjetite dašak daleke povijesti uz impozantnu Crkvu sv. Stošije, produžite do Rive i uživajte u nezaboravnoj svirci mora i spektakularnoj svjetlosnoj predstavi Pozdrava Suncu.

  1. Kristalno čisto more i plaže u samom gradu

Rijetko ćete gdje imati priliku kupati se u kristalno čistom moru u samom gradu. Primjerice, Kolovare će vas oduševiti dodatnim sadržajima za cijelu obitelj, kao i ponudom kafića uz more. Malo dalje od centra grada, uživajte u morskom povjetarcu i prepustite se čarima Borika – poznate Zadarske plaže s pogledom na otok Ugljan.

  1. Maraschino liker

Autentični liker zadarskog kraja koji izvornom recepturom datira u 16. stoljeće, a proizvodi se od dalmatinske višnje maraske i njezinih mladih grančica. Ne propustite kušati ovaj ukusni liker, po mogućnosti na terasi s pogledom na more i jedinstveni zadarski zalazak sunca.

  1. Zadar okružuje 300 otoka

Ako vas prethodna 3 razloga nisu uvjerila da posjetite Zadar, nakon ovoga ćete biti sigurni u skori posjet. Dakle, u zadarskoj otočnoj skupini nalazi se 150 otoka, a ako računamo Kornate taj broj se penje na 300. Jedan od poznatijih otoka je Galešnjak poseban po svojem obliku, naime radi se o obliku srca. Evo ideje za sljedeće Valentinovo.

  1. Gastronomija koja osvaja svako nepce

Od dalmatinskog pršuta i ninskog šokola, preko lokalnog maslinovog ulja i domaćih šparoga, pa sve do vrhunskog domaćeg vina – Zadar nudi ponešto baš za svakoga. Dalmatinska kuhinja tipična je za Mediteran – temelji se na prirodnim sastojcima, morskim proizvodima i onom najvažnijem – jednostavnosti.

  1. Milenijski skok

Ako se u Zadru nađete u srpnju, nemojte propustiti sudjelovati u jedinstvenom skoku sa zadarske Rive. Naime, ova akcija koja organizira se jednom godišnje, redovito okupi više od 3 000 ljudi, a sredstva prikupljena kotizacijom koriste se u humanitarne ili ekološke svrhe.

  1. Vožnja s barkajolom

Iskusite tradiciju koja seže 3 000 godina u povijest i prepustite se iskusnim rukama barkajola koji će vas spremno i neovisno o vremenskim uvjetima prevesti s kopna do Poluotoka.

Zadar je, naravno, puno više od pukog popisa – Zadar doista morate iskusiti, doživjeti i opipati. Nakon toga ćete mu se uvijek vraćati.