Sajmovi knjiga koje možete posjetiti u Hrvatskoj

Datum 14. studenoga 2022.
Podijeli

Za sve ljubitelje knjiga i čitanja sajmovi knjiga poseban su doživljaj. Iako se razni sajmovi održavaju diljem Hrvatske tijekom cijele godine, sada nam se bliže dva naša najpoznatija sajma pa smo vam tim povodom odlučili donijeti kratak popis sajmova knjiga koje svakako vrijedi posjetiti.

Interliber

Ovaj svima dobro poznati sajam već se dugi niz godina održava na Zagrebačkom Velesajmu. Okuplja mnogobrojne domaće i svjetske izlagače i nakladnike, a na sajmu se uvijek organiziraju i zanimljiva izlaganja, susreti s piscima i predavanja. O popularnosti Interlibera svjedoče mnogobrojne generacije čitatelja i ljubitelja knjige koji se svake godine okupljaju ovdje u iznimno velikom broju. Ovogodišnje 44. izdanje Interlibera održava se od 8. do 11. studenog, a više informacija o sajmu možete pročitati ovdje.

Sa(n)jam knjige u Istri

Sa(n)jam knjige u Istri najveći je autorski festival knjiga u Hrvatskoj. Svake se godine održava u prosincu u Puli, a okuplja čak 250 nakladnika. Sajam je međunarodnog karaktera pa tako svake godine ugošćuje pisce iz raznih zemalja. Osim toga, svake godine ima i posebnu temu oko koje se gradi cijeli sajam. Ove godine sajam se održava od 25. studenog do 4. prosinca, a više informacija možete pronaći ovdje.

Mediteranski festival knjige

Mediteranski festival knjige mladi je splitski sajam koji se održava tek pet godina, ali već se profilirao kao važan i zanimljiv sajam među posjetiteljima. Okuplja razne nakladnike i autore, a svake godine sve više raste. Obično se održava u svibnju, no posljednjih se godina zbog raznih okolnosti održao u rujnu. Svakako zabilježite ovaj sajam u svoj kalendar za sljedeću godinu, a pojedinosti i novosti o sajmu saznajte ovdje.

Zagreb Book Festival

Zagreb Book festival obično se održava u svibnju, a osmišljen je kao redovita godišnja manifestacija koja svake godine okuplja mnoge domaće i svjetske autore. Izuzetno je popularan među posjetiteljima kojima se posebno sviđaju panel diskusije o aktualnim društvenim temama te predavanja cijenjenih domaćih i stranih pisaca, znanstvenika i raznih stručnjaka. Posebnost je ovoga sajma popratni glazbeni i filmski program te osobiti fokus koji se daje dječjoj književnosti. Sve u svemu, ovo je jedan divan festival koji obuhvaća šarolik program u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Svakako ga posjetite prvom prilikom, a novosti o sajmu pratite ovdje.

Festival svjetske književnosti

Nije zapravo sajam knjiga, ali ovaj značajni festival svakako zaslužuje mjesto na ovom popisu. Održava se već deset godina tijekom kojih je u Zagreb doveo brojne hrvatske i svjetske autore. Cilj je festivala proširiti domaći literarni krug te u razgovore o književnosti uključiti što veći broj raznolikih sudionika. Izvrsno osmišljeni programi ovog festivala svake godine privlače veliku i šaroliku publiku, zbog čega ga i smatramo nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje književnosti. Ovogodišnji festival već je održan, ali svakako se veselimo vidjeti što nam organizatori pripremaju za iduću godinu. Zanimljive pojedinosti o proteklim festivalima te vijesti o budućem festivalu pratite ovdje.