Top tri najljepše biciklističke rute u Istri

Datum 28. srpnja 2022.
Podijeli

Za sve ljubitelje biciklizma i aktivnog odmora Istra je savršena destinacija zbog šarolike ponude uređenih biciklističkih staza različitih tipova i težine. U Istri svi biciklisti mogu pronaći stazu za sebe – od onih koji traže lagane rute prikladne za djecu sve do sportaša kojima trebaju veći izazovi. U nastavku navodimo tri istarske biciklističke rute koje će vas očarati svojom slikovitošću.
Staza Veliki Brijun
Nacionalni park Veliki Brijun svojim posjetiteljima nudi i prekrasnu uređenu biciklističku stazu. Iako staza vodi uzduž obale cijelog otoka, dugačka je tek nešto više od 13 kilometara te je zbog ograničenog prometa na otoku osobito prikladna za rekreativce i djecu. Ako se odlučite na bicikliranje ovom stazom, cijelim putem nećete moći odvojiti pogled od slikovitog okolnog krajolika. Osobitost su ove staze susreti s raznim životinjama. Na proplancima ćete vjerojatno vidjeti jelene i muflone, a u Safari parku ćete se susresti s ljamama, zebrama i slonicom Lankom. Staza vodi i kroz Etno selo u kojem je prikazano istarsko seosko gospodarstvo s autohtonim istarskim domaćim životinjama. Osim životinja, prolazeći ovom stazom vidjet ćete i ranokršćansku baziliku sv. Marije te arheološke lokalitete Bizantski kastrum, Venerin hram i ladanjsku rimsku vilu, ali i slikovite stjenovite plaže i uvale.
Tri tisućljeća povijesti
Na kopnu preko puta Velikog Brijuna nalazi se srednje zahtjevna staza intrigantnog imena „Tri tisućljeća povijesti“ dugačka 49 kilometara. Staza je kružna, a vodi iz Bala do Pule preko Vodnjana, a na povratku prolazi kroz Fažanu iz koje pogled puca na arhipelag Brijuni te Nacionalni park Veliki Brijun. Cijelom rutom vidjet ćete, uz prekrasnu istarsku prirodu, bogato kulturno nasljeđe – od rimskog sve do austro-ugarskog. U tom se nasljeđu osobito ističu pulske znamenitosti, a ponajviše Arena stara čak dva tisućljeća. Prednost je ove slikovite staze to što je prikladna i za malo manje spremne vozače jer nema skrivenih teških dijelova.
Staza momjanskog muškata
Za prave avanturiste koji žele istražiti pitomu unutrašnjost Istre idealnom će se pokazati Staza momjanskog muškata. Ova zahtjevna staza započinje i završava u Bujama, a uključuje vožnju po makadamu i prikladna je za iskusne bicikliste. Vožnja ovom stazom pruža mnogobrojne prekrasne poglede na unutrašnjost Istre s jedne strane te na slovensko primorje s druge strane. Zeleni brežuljci obrasli su šumama, vinogradima i maslinicima koji svojim hladom vožnju čine ugodnijom, a staza vodi kroz autohtona istarska sela sa starim kamenim kućama te prolazi pokraj ostataka srednjovjekovnog kaštela čija se kula i dalje veličanstveno uzdiže nad krajolikom. U blizini kaštela je i mjesto Momjan poznato po svom čuvenom muškatu, bijelom umjereno slatkom vinu koje se na ovom području proizvodi od davnina i koje možete degustirati u obližnjim vinskim podrumima. A tijekom vožnje usmjerite pogled na kraški pejzaž u kojem možete vidjeti skulpture nastale u okviru međunarodne ljetne kiparske škole u Marušićima.
Ovaj popis tek je kratki uvod u svijet bicikliranja u Istri koji svakako trebate istražiti ako vas zanima sportska avantura kroz ljepote istarskog krajolika. A savršenu bazu za biciklističke pustolovine možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.