Zanimljive manifestacije u Istri koje možete posjetiti u listopadu

Datum 7. listopada 2022.
Podijeli

Iako je ljeto gotovo i bliži nam se kraj tradicionalne turističke sezone, u mnogim se mjestima i dalje odvijaju zanimljive manifestacije. Budući da su gužve manje zbog kraja sezone, u ovo doba godine možete bolje upoznati autentične karakteristike turističkih gradova i mjesta. Iznimka nisu ni istarski gradovi u kojima se također možete zabaviti na raznim manifestacijama.

Bodljikavi dani u Žminju (29.9. – 9.10.)

Već tradicionalna izložba kaktusa i sukulenata u Žminju se održava gotovo deset godina, a uvijek započinje na dan zaštitnika grada, sv. Mihovila (29.9.) i traje desetak dana. Ova zanimljiva izložba održava se u staroj kino dvorani grada Žminja, a svake godine ima i određenu temu. Jedna od zanimljivijih izložbi bila je izložba kaktusa raspoređenih u okviru starinskog istarskog doma pa su tako posjetitelji osim kaktusa mogli vidjeti i tradicionalnu istarsku kuću. Ulaz na ovu zanimljivu manifestaciju je besplatan, a više informacija potražite ovdje.

Smotra istarskog tovara (9.10.)

U gradu Svetvinčenat već se nekoliko godina održava ova manifestacija kojoj je cilj očuvati autohtonu vrstu istarskog tovara. Na manifestaciji sudjeluje dvadesetak uzgajivača iz cijele Istre, a događaj svake godine postaje sve popularniji i među posjetiteljima. Uputite se na zanimljiv izlet za vikend i upoznajte ovu veselu životinju, a pojedinosti potražite ovdje.

ISAP 2022 (14.10. – 16.10.)

U gradu Tinjanu nakon dvogodišnje pauze ponovno će se održati Internacionalni sajam pršuta na kojem ćete imati priliku kušati ne samo najbolje istarske pršute, već i pršute iz cijelog svijeta. Najboljim pršutima dodjeljuju se nagrade, a proglašava se i šampion sajma, i to prema ocjenama stručnog žirija. Osim što na sajmu možete probati ovu deliciju, možete i sudjelovati u popratnim sportskim događajima te uživati u zabavnoj glazbi. Više informacija potražite ovdje.

Festival terana i tartufa (22.10.)

U prekrasnom srednjovjekovnom gradiću Motovunu uz čarobne poglede na jesenski krajolik Motovunske šume i doline rijeke Mirne kušajte autohtono istarsko vino teran te upoznajte sve čari tartufa, gljive bez koje je nezamisliva današnja gurmanska kuhinja. Na ovom već dobro poznatom festivalu sudjeluju vinari iz cijele Istre koji proizvode teran – crno vino jakog okusa koje se najbolje slaže s pršutom, sirom i jelima na bazi divljači. Cjelokupni doživljaj upotpunjuju jela od tartufa. Ako želite doživjeti pravi gurmanski festival, posjetite Motovun, a pojedinosti potražite ovdje.

Izložba: Zbirka Čičak (2.9. – 9.10.)

U Muzeju Lapidarium u Novigradu u rujnu i početkom listopada svi ljubitelji umjetnosti imaju priliku pogledati fascinantnu kolekciju Čičak koja se sastoji od umjetničkih djela velikih apstraktnih umjetnika prošloga stoljeća. Tako na izložbi možete vidjeti djela autora koji su pripadali poznatim grupama EXAT-51 i Gorgona, ali i onih koji su djelovali samostalno. Više informacija o kolekcionarima i izložbi potražite na stranici muzeja.

Kulturno bogata Istra ni po službenom završetku svoje turističke sezone nije ništa manje zanimljiva, stoga se odvažite na izlet za vikend i iskusite sve čari istarskih manifestacija. A najbolji smještaj rado će vam pružiti agencija Molo Longo.